Ми у Facebook
29.10.2012, 12:45

У Гурбах на Рівненщині відкрили пам'ятник дітям, які загинули у 1944-му від рук НКВДистів

Сотні українських патріотів з’їхались днями в урочище Гурби на Здолбунівщині, де у квітні 1944-го відбулась масштабна битва українських повстанців з військами НКВС. Тут було урочисто відкрито та освячено пам’ятник дітям, які загинули від рук НКВДистів під час тих жахливих подій.
Ініціатором зведення пам’ятника був уродженець Рівненщини, багаторічний директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький, життя якого трагічно обірвалось у травні нинішнього року.

Борис Григорович Возницький десятиліттями рятував від забуття та знищення шедеври українського мистецтва — картини, скульптури, ікони, повертав до життя старовинні замки, примножував своєю невтомною подвижницької працею національну пам’ять українців. Уродженець с.Ульбарів Дубенського району, він був учасником повстанського руху на Рівненщині, і з Гурбами його пов’язують спогади юнацьких років. Річ у тім, що у 1944 році Борис Возницький був мобілізований до УПА, потрапив до штабу УПА — "Південь", що був розташований у Бущі, недалеко від Гурбів. До Гурбенського бою не потрапив, тому що керівник організаційно-мобілізаційного відділу штабу залишив його при собі. Проте на Гурбах загинули мобілізовані разом з Борисом Возницьким хлопці. Пам’ятаючи про безневинну смерть місцевих підлітків, Борис Григорович виношував ідею зі спорудження пам’ятника дітям, які загинули в Гурбах.

Вшанування вояків УПА у Гурбах на Рівненщині закінчилось стріляниною

На жаль, трагічна загибель у автомобільній катастрофі у травні нинішнього року не дала змоги Борису Возницькому особисто відкрити омріяний пам’ятник. Але на відкриття приїхала його донька пані Лариса, яка нині продовжує справу свого славетного батька на посаді директора Львівської галереї мистецтв.

- В останні роки батько особливо часто згадував своїх однолітків, які загинули під Гурбами, — із хвилюванням повідала Лариса Возницька і зачитала список загиблих підлітків, власноруч написаний Борисом Григоровичем. — Щоразу, коли ми відвідували Рівненщину, він згадував ті часи...

Загинув у ДТП уродженець Рівненщини, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький

Пам'ятник освятив архієпископ Рівненський та Острозький Ілларіон.

- Ми не маємо права допустити повернення тих жахливих часів, які колись пережила Україна, - наголосив він. - Відвідання таких місць сприяє піднесенню патріотичного духу, якого так часто бракує українцям.



На мітингу з нагоди відкриття та освячення пам'ятника виступили його меценат, депутат Рівненської обласної ради Данило Корилкевич, голова обласного об'єднання ВУТ "Просвіта" ім.Т.Шевченка Світлана Ніколіна, голова обласного братства вояків УПА Василь Кирилюк, голова Здолбунівської райдержадміністрації Віталій Шуль. А від імені місцевої молоді слово виголосила учениця ЗОШ с.Будераж Марина Шульц. Пам'ять полеглих вшанували і фестивалем патріотичної пісні, який відбувся у Гурбах відразу після закінчення офіційної частини заходів.





На правах реклами