Ми у Facebook
30.10.2012, 11:20

На рівненському окрузі, де борються опозиціонер та кандидат від Народної партії, ОВК "воює" зі спостерігачами і журналістами

Рівненська обласна громадська організація «Комітет виборців України» висловлює занепокоєння діями членів 156-ї окружної виборчої комісії, які неодноразово і грубо перешкоджали спостерігачам та журналістам виконувати свої обов'язки напередодні, в день та після завершення голосування.
Так, 29 жовтня 2012 року о 5 годині 30 хвилин ранку під час проведення ОВК №156 засідання зі встановлення підсумків голосування в окрузі №156 представник РОГО «Комітет виборців України» Святослав Клічук підійшов до столу, за яким сидів голова комісії і де в цей момент розглядалися 14 скарг одного з кандидатів у депутати. При цьому, він фізично не заважав нікому з присутніх та не перешкоджав проведенню засідання, а стояв, спостерігаючи за тим, як відбувається робота комісії. За кілька хвилин до нього підійшов один з членів ОВК та попросив відійти від столу у визначене для спостерігачів і журналістів місце. Святослав Клічук відмовився відійти, мотивуючи тим, що не перешкоджає комісії фізично. Після цього член ОВК запропонував розглянути питання про позбавлення представника Рівненського КВУ права бути присутнім на засіданні виборчої комісії. Голова ОВК поставив це питання на голосування.

О 6-й ранку окружна виборча комісія прийняла необґрунтоване рішення, яким всупереч законодавству позбавила представника РОГО КВУ права бути присутнім на засіданні ОВК через вчинення протиправних дій, що перешкоджають його проведенню.

Закон «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданні осіб, визначених у Законі, лише, якщо вони протиправно перешкоджають його проведенню. Однак представник Рівненського Комітету виборців не чинив жодних протиправних дій. Тому його позбавлення права присутності на засіданні ОВК є незаконним. Крім того, в тексті самого рішення не вказано, які протиправні дії - перешкоди вчиняв Святослав Клічук.

Про це повідомив Святослав Дубов з інформаційного відділу РОГО КВУ.

Нагадаємо, що нещодавно голова та заступник цієї ОВК накинулися на спостерігача ГМ ОПОРА, коли той спробував сфотографувати копію постанови комісії, яка була розміщена на дошці оголошень у будівлі, де знаходиться окружком.

А в день голосування 28 жовтня голова ОВК Сергій Лоскутов заборонив журналісту видання «Рівненський репортер» фотографувати і виштовхав його з приміщення. Пізніше на місце прибула знімальна група телеканалу РТБ, яким також перешкоджали працювати. За словами журналістів, пан Лоскутов без будь-яких логічних пояснень не дозволив їм зареєструватися. Коли ж вони спробували почати відеозйомку, голова накинувся на їхню камеру, намагаючись відірвати об'єктив.

Всі ці факти дають підстави підозрювати керівництво і деяких членів 156-ї окружної виборчої комісії в непрозорості своїх дій, у тому числі щодо можливих спроб викривити результати волевиявлення виборців округу на користь конкретного кандидата чи партії.

Тому РОГО «Комітет виборців України» закликає всіх членів ОВК №156 у подальшому виконувати свої обов'язки чесно, відкрито, відповідно до норм українського законодавства і демократичних принципів та не перешкоджати законним діям спостерігачів і представників ЗМІ. У разі повторення подібних вчинків організація буде жорстко відповідно до закону реагувати на них і робити все можливе, аби притягнути винних осіб до відповідальності.

Результати голосування по одномандатному виборчому округу №156.

Нагадаємо, що по цьому округу лідирує Микола Кучерук від ВО "Батьківщина", а у спину йому дихає Микола Шершун від Народної партії. Підрахунок ще триває і різниця між ними - кілька відсотків.





На правах реклами