Ми у Facebook
02.11.2012, 15:23

Янукович проти сурогатного материнства в Україні

Відповідно до частини другої статті 94 Конституції Президент України Віктор Янукович повернув зі своїми пропозиціями Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій" для повторного розгляду Верховною Радою.
Про це повідомили у прес-службі глави держави.

Доповідатиме пропозиції Президента під час повторного розгляду Закону на пленарному засіданні парламенту Представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко.

У пропозиціях, зокрема, йдеться, що прийнятий Верховною Радою України 16 жовтня 2012 року Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій" не може бути підписаний з наступних підстав.

Законом, що надійшов на підпис, передбачається внесення низки змін, зокрема, до статті 48 Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо врегулювання питань, пов'язаних із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій (пункт 2 розділу І).
При цьому вживаються такі поняття, як "замінна (сурогатна) матір", "генетичний зв'язок дитини із замінною (сурогатною) матір'ю", "метод замінного сурогатного материнства", "допоміжні репродуктивні технології" (абзаци третій, п'ятий - восьмий пункту 2 розділу І Закону, що надійшов на підпис). Водночас визначення наведених понять ні Закон, що надійшов на підпис, ні чинні норми Основ законодавства України про охорону здоров'я не містять.

Крім того, пропонованою Законом, що надійшов на підпис, редакцією частин третьої та шостої статті 48 Основ законодавства України про охорону здоров'я передбачається, що порядок вирішення питання застосування допоміжних репродуктивних технологій щодо жінки, вік якої перевищує 51 рік, а також порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій та перелік документів, які подаються особами для їх застосування, встановлюються Кабінетом Міністрів України (абзаци п'ятий, восьмий пункту 2 розділу І). Водночас за частиною першою чинної статті 48 Основ законодавства України про охорону здоров'я застосування штучного запліднення та імплантації ембріона здійснюється за умовами та в порядку, встановленими центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я. Таким чином, створюється внутрішня конкуренція між нормами однієї статті щодо суб'єкта, який установлює порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Закон також не визначає перелік обставин, за яких жінці протипоказано застосування таких технологій, та вік жінки, з якого до неї можуть бути застосовані допоміжні репродуктивні технології (чинною ж частиною першою статті 48 Основ законодавства України про охорону здоров'я визначено вік жінки щодо застосування штучного запліднення та імплантації ембріона).

"Такий підхід не відповідає принципам визначеності і недвозначності правових норм. Наслідком цього може бути неоднакове застосування відповідних норм, необмеженість їх трактування у правозастосовній практиці, порушення прав і свобод громадян, стосовно яких застосовуються допоміжні репродуктивні технології, а тому Закон не може бути підтримано.

Ураховуючи викладене, пропоную Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій" відхилити", - наголосив Президент.

Нагадаємо, парламентарі 250 голосами підтримали відповідний законопроект у другому читанні та в цілому.





На правах реклами