Ми у Facebook
05.11.2012, 16:14

Туалети – "найболючіше" місце Рівного [ОГЛЯД]

Туалет автовокзалу на Київській

Громадські місця будь-якого міста – його обличчя. Чому ж у Рівному – з його парками, гарними вуличками і майданчиками – так гостро стоїть проблема громадських туалетів?
За офіційними даними, в Рівному живе 245 тисяч осіб, і у цьому році його відвідало 53 тисячі туристів.

Якщо врахувати кількість студентів з інших міст та щоденно прибуваючих до Рівного жителів нашої області – то приблизно 300 тисяч чоловік щодня знаходиться в Рівному.

Усього в місті відкрито 13 громадських туалетів. (Громадський туалет — туалет у громадських місцях: вулицях, вокзалах, ринках, супермаркетах, стадіонах, театрах, кіно, ресторанах тощо).

Рахуємо.

Виходить, на один туалет припадає більше ніж 23 тисячі чоловік!

Деякі з них у жахливому стані, деякі трошки кращі, більшість із них не працюють ввечері. Куди ж ходити, якщо «природа кличе»?

Почнемо із залізничного вокзалу. Безкоштовний туалет розміщений на вулиці, в кінці залізничних платформ, подалі від приміщення вокзалу та зупинки поїздів. Його зазвичай відвідують пенсіонери або ж ті, кому дуже потрібно. Кабінки цього туалету не обладнані навіть дверима, не говорячи вже про туалетний папір. Через різкий запах до нього важко навіть наблизитись, не те що скористатись ним. Проблема запаху особливо актуальна влітку. Працює він з 7:00 до 22:00, хоча із власних спостережень можу сказати, що ніколи не бачила його відкритим і о 21:00 навіть влітку. Проте кількість його відвідувачів важко уявити, їх дуже багато.

Залізничний вокзал безкоштовний
Залізничний вокзал безкоштовний


Хто не хоче йти в безкоштовний, має заплатити 1 грн 50 коп. і йти у вбиральню в приміщенні самого вокзалу. До речі, їх стан не найкращий, проте доволі чисто. Папір можна взяти в касира, запаху майже немає. І якщо не враховувати кабінок, розрахованих на карликів, то його можна назвати нормальним. Працює цілодобово, з перервами на прибирання. Кількість відвідувачів – від 50 до 500 на добу.

Залізничний вокзал платний (жіночий)
Залізничний вокзал платний (жіночий)


Залізничний вокзал платний (чоловічий)
Залізничний вокзал платний (чоловічий)


На автовокзалі на Київській також два туалети, платні. Один належить автовокзалу, працює цілодобово, вартість відвідування – 1 гривня, але за наявності квитка на автобус – безкоштовно. Всередині – незручні кабінки, відсутність гачків для одягу чи сумки і туалетного паперу, який можна дістати тільки в касира. І, звичайно, запах. Кількість відвідувачів – від 400 до 1000 на день.

Туалет автовокзалу на Київській
Туалет автовокзалу на Київській


Другий належить ринку «Андріївському», але вхід у нього є і зі сторони платформ автовокзалу. За 1 грн 50 коп. вас зустрінуть чисті зручні кабінки з папером усередині. Туалет часто прибирається, тому неприємного запаху немає. Працює він щодня з 7.30 до 22.00, і приймає близько 1000 відвідувачів влітку та 800 взимку.

Туалет автовокзалу і ринку Андріївський (всередині)
Туалет автовокзалу і ринку Андріївський (всередині)


Туалет автовокзалу і ринку Андріївській (ззовні)
Туалет автовокзалу і ринку Андріївській (ззовні)


На Центральному ринку є один платний туалет. Час роботи: з 7.00 ранку та до 19.00 вечора. За 50 копійок касир видасть маленький шматочок туалетного паперу, а в самих вбиральнях так само немає куди повісити сумки та стати так, щоб не наступити в результати життєдіяльності попереднього відвідувача. Хоча цей туалет, на відміну від інших, прибирається досить часто, але нормальним його назвати важко. Для миття рук всього три раковини, зі зашкарублими залишками мила. Витерти або висушити руки ніде. При цьому цей туалет щодня відвідує близько тисячі рівнян та гостей Рівного.

Центральний ринок (всередині)
Центральний ринок (всередині)


Центральний ринок (ззовні)
Центральний ринок (ззовні)


Схожа ситуація і на ринку Дикого: в першій вбиральні замість повноцінного туалету там стоїть невеличка металева будка на чоловіче та жіноче відділення, з дуже незручними кабінками та без туалетного паперу всередині. Різкий запах не зупиняє відвідувачів – від 600 до 1000 на день. При цьому працює він лише з 7.00 до 17.00, вартість відвідування – 1 грн.

Ринок Дикого перший
Ринок Дикого перший


Другий туалет розташований в одному з приміщень ринку, і на вигляд здається досить непоганим. Але папір знаходиться тільки в касира і взяти його стільки, скільки потрібно, неможливо. Специфічний запах також присутній, хоч і досить слабкий. Вартість відвідування – 1 гривня, час роботи – з 7.00 до 17.00. Відвідувачів там більше тисячі щодня у дні роботи ринку - нагальні потреби не дозволяють діждатись приїзду додому.

Ринок Дикого другий
Ринок Дикого другий


У парку Т. Шевченка також є два туалети. Перший знаходиться поряд з головним корпусом Водного університету. Щоб скористатись ним, потрібно спуститись на декілька метрів вниз по сходах, заплатити касиру 50 коп. і по коридору пройти до кабінок вбиральні.

Підземний туалет в парку Шевченка
Підземний туалет в парку Шевченка


Підземний туалет в парку Шевченка (1)
Підземний туалет в парку Шевченка (1)


Відвідувачів там мало, в середньому 50-70 чоловік у день. Ситуація змінюється в залежності від громадських заходів, які проводяться в парку. Але стан туалету залишає бажати кращого – обшарпані стіни, неприємний запах, який відчувається ще при спуску до вбиралень, це відваджує рівнян заходити до нього. Працює лише влітку, з 10.00 до 21.00, зараз уже закритий на зиму.

Підземний туалет в парку Шевченка (2)
Підземний туалет в парку Шевченка (2)


Вбиральня у протилежному кінці парку, в приміщенні спорткомплексу "ФітнесСпорт", працює лише з 10.00 до 17.00. Одні двері для чоловіків та жінок, всього дві кабінки всередині, паперу немає, проте відвідування безкоштовне. Неприємного запаху теж практично нема. Але куди іти після 17 години - на свій страх і ризик в кущі, чи мчати додому? Питання, чому цей туалет працює лише 7 годин, наразі нез’ясоване: поговорити з директором парку, Андрієм Мощанецьким, так і не вдалось.

В парку Шевченка в спорткомплексі "ФітнесСпорт"
В парку Шевченка в спорткомплексі "ФітнесСпорт"


Декілька років тому відкрилася платна вбиральня в підземному переході біля Центрального ринку. Вхід – прозорі двері та стіна, слабкий запах також присутній, папір можна взяти лише у касира, кабінки теж не дуже зручні. Це найдорожчий рівненський туалет – 2 гривні за відвідування. Працює лише з 9.00 до 18.00, і закритий у вечірню годину пік. Користується ним небагато рівнян, середня кількість відвідувачів на день – 100 осіб. Іноді буває більше, проте частіше – менше, по понеділках його відвідує близько 20 чоловік.

В підземному переході
В підземному переході


Громадський туалет в автостанції «Чайка» — замість дверей на кабінках поліетиленові шторки, папір у касира, відчувається неприємний запах. Проте вартість його відвідування становить 1 грн 50 коп., а працює він з 4.30 до 22.00. Із плюсів — лише хороші умивальники з великим дзеркалом, а також гачки для одягу в самих кабінках. Цю вбиральню щодня відвідують від 600 до 1000 чоловік, залежно від кількості прибуваючих і від’їжджаючих рівнян та жителів Рівненської області.

Туалет на автостанції "Чайка"
Туалет на автостанції "Чайка"


Туалет у приміщенні кінопалацу «Україна» не зовсім громадський, але досить багато рівнян ним користується. Для кіноглядачів він безкоштовний, а для випадкових перехожих вартість відвідування становить 1 гривню. Скористатись ним можна з першого і до закінчення останнього сеансу фільмів – з 10.00 до 24.00. Чисті та зручні кабінки, папір всередині, відсутність неприємного запаху – така картина відкривається відвідувачам. Як розповіла адміністратор Кінопалацу, начальник вирішив дозволити пускати всіх бажаючих, а не лише відвідувачів кіно до туалету, бо поряд громадських вбиралень немає.

В Кінопалаці "Україна" (1)
В Кінопалаці "Україна" (1)


В Кінопалаці "Україна" (2)
В Кінопалаці "Україна" (2)


Нещодавно зробили громадським туалет у ТЦ "Злата-Плаза", там теж чисті кабінки з гачками для одягу, туалетний папір всередині. Для миття рук є зручні раковини, дозатори з рідким милом, одноразові рушнички та сушки. Всього за одну гривню на підземному рівні. До речі, туалети на першому та другому поверсі теж громадські, проте безкоштовні. Як пояснила касир платного туалету, він не належить торговому центру, його орендує приватний підприємець. Платна вбиральня працює з 8.00 до 18.00, безкоштовні – з 10.00 до 21.00. Цими туалетами користується декілька сотень рівнян щодня.

Перший поверх в "Злата-плазі"
Перший поверх в "Злата-плазі"


На жаль, у Рівному немає популярних у багатьох містах біотуалетів – невеличких кабінок на вулиці. Вони б окупились місту не один раз, якби адміністрація розмістила їх по всіх куточках міста, а особливо в центрі.

А наразі питання, куди йти на «поклик природи» рівнянам та гостям Рівного після закриття всіх громадських туалетів, залишається відкритим.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ