Ми у Facebook
05.11.2012, 15:51

Майже половина українців може щомісяця відкласти менше 500 гривень

76% українців вважають особисті заощадження «дуже важливими» і «скоріше важливими» і тільки 4% ставляться до цього як «не дуже важливої» справі. Абсолютно неважливими заощадження вважають 3% наших громадян.

Про це йдеться в дослідженні «Ставлення до заощаджень» («The savings behavior: country overview»), що проводилося протягом серпня-вересня 2012 року, повідомили «Коментарям» у Незалежній асоціації банків України (НАБУ).

Так, опитування виявило, що лише 30% наших співвітчизників намагається регулярно відкладати певну суму грошей. 74% робить це час від часу, «іноді більше, іноді менше, - за умови, що є «вільні кошти». При цьому 41% громадян, що роблять заощадження, вкрай незадоволені сумою коштів, яку їм вдається «відкласти», адже 64% з них відкладає менше 550 гривень на місяць, і тільки 5% - понад 1100 гривень. У середньому українець, який піклується про своє фінансове майбутнє, щомісяця відкладає 488 гривень.

Українці традиційно віддають перевагу заощадженням готівкою «під матрац». Таких 51%. Популярність банківських продуктів розподілилася так: 27% опитаних зберігають свої кошти на карткових рахунках, 17% - на депозитах і тільки 7% - на поточних рахунках.

ТОП-5 банків, які швидко втрачають клієнтів

Цікаво, що 67% українців відкладають кошти «на чорний день». 45% таким чином намагаються накопичити гроші на дорогі покупки або ремонт, 30% - на відпочинок, 22% - для майбутніх покупок, на які їм поки не вистачає коштів, 20% таким чином піклуються про пенсійне забезпечення, і тільки 8% заощаджують для інвестування у власний бізнес.

31% громадян України дуже цікавляться матеріалами в ЗМІ, присвяченим грошам і способам їх заощадження, 17% уважно прислухаються до того, що на цю тему говорять експерти банківської сфери, а 20% українських зізналися, що знають про доступні способи заощаджень недостатньо. Переважна більшість наших співгромадян (69%) висловили зацікавленість у підвищенні рівня своєї фінансової та економічної обізнаності.

У рамках дослідження було опитано 500 респондентів у віці від 15 років у українських містах з населенням більше 100 тисяч жителів, повідомляє Незалежна асоціація банків України (НАБУ).

Джерело: «Незалежна асоціація банків України» за матеріалами дослідження «The savings behavior: country overview» в країнах Центральної та Східної Європи, здійсненого за підтримки Erste Group і за даними Національного банку України.

Як повідомляли «Коментарі», у вересні депозитні вклади українців в доларах зросли майже на 0,6 млрд., і станом на 1 жовтня становили $21,1 млрд., а населення купило у банків валюти на $2 млрд. 909,6 млн., при цьому продавши тільки на $1 млрд. 108 млн.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ