Ми у Facebook
17.11.2012, 13:29

Податківці змусять усіх декларувати свої доходи

У податковій зазначають, що загальне декларування доходів є дуже важливим елементом.
У ході однієї з нещодавніх урядових нарад за участю прем'єр-міністра Миколи Азарова, голова Державної податкової служби Олександр Клименко висловився за необхідність введення загального декларування доходів.

За приблизними підрахунками, ця ініціатива, у разі її реалізації, торкнеться близько 30 млн українців (всього працездатного населення України і, можливо, значної частини пенсіонерів).

Олександр Клименко в коментарі для ZN.UA повідомив, що ДПСУ технічно готова приймати податкові декларації від усіх українців, проте необхідно вирішити проблему мотивації громадян, показавши їм вигоди добровільної сплати податків.

За словами голови податкової, загальне декларування доходів є дуже важливим елементом і стимулом легалізації не тільки зарплат, але і підприємницької діяльності в цілому. Крім того, загальне декларування, в разі його правильної реалізації, може стати ефективним методом боротьби з корупцією і нелегальними доходами.

"Із технологічного погляду, податкова служба потенційно готова до обробки та якісного аналізу відповідної інформації. На сьогодні ми вже маємо найпотужніші інформаційно-технологічні можливості, щоб сам процес декларування був зручним і займав мінімум часу в громадян", — повідомив Клименко.

Разом із технологіями, за його словами, потрібно обов'язково передбачити й мотиваційну частину - показувати доходи, добровільно платити податки для громадян має бути вигідно.

За словами Клименка, податкова в ході підготовки своїх пропозицій досконально вивчила світовий досвід, а також залучила до роботи над цим питанням одну з провідних світових аудиторських компаній і її міжнародних експертів-консультантів у податковій сфері.





На правах реклами