Ми у Facebook
20.11.2012, 16:46

Податківці розповіли, хто з рівнян платитиме податок на житло

Із першого січня 2013 року починає діяти стаття 265 Податкового кодексу України, згідно з якою запроваджується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
Платити такий податок будуть як фізичні, так і юридичні особи, в тому числі нерезиденти.

Ставку встановлює сільська, селищна або міська рада за 1 кв.м житлової площі. Для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв.м, і житлових будинків (не більше 500 кв.м) ставка становитиме до 1% від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року. Для квартир, житлова площа яких більша за 240 кв.м, та житлових будинків площею більше 500 кв.м – 2,7%.

Податковим кодексом України передбачені також і пільги зі сплати цього податку.

Більш детально про податок на нерухоме майно – у відповідях на питання, які найчастіше надходять від платників податків.

Які об’єкти нерухомості підлягатимуть оподаткуванню?

Об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно є об'єкт житлової нерухомості, а саме: будівлі, віднесені згідно з нормативно-правовим полем до житлового фонду, дачні та садові будинки.

Відповідно до пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу об'єкти житлової нерухомості поділяються на такі типи:

- житловий будинок – будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, установлених законодавством, і призначена для постійного проживання;

- житловий будинок садибного типу – житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних приміщень;

- прибудова до житлового будинку – частина будинку, розташована поза контуром його капітальних зовнішніх стін і яка має з основною частиною будинку одну або більше спільних капітальних стін;

- квартира – ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене для постійного проживання;

- котедж – одно-, півтораповерховий будинок невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою;

- кімната у багатосімейній (комунальній) квартирі – ізольоване помешкання в квартирі, в якій мешкають двоє квартиронаймачів або більше.

Які об’єкти нерухомості не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

а) об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);

б) об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом;

в) будівлі дитячих будинків сімейного типу;

г) садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;

ґ) об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;

д) гуртожитки.

Як визначити податок, якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб?

Визначення платників податку на нерухоме майно у разі перебування об'єктів житлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб здійснюється таким чином:

- якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, платником є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

- якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Чи передбачені пільги та кому із сплати податку?

Так, передбачено зменшення бази оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи - платника податку, зокрема:

а) для квартири - на 120 кв. метрів;

б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за базовий податковий період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Як визначатиметься база оподаткування, якщо у платника у власності знаходиться декілька об'єктів нерухомості?

У разі наявності у платника податку кількох об'єктів оподаткування база оподаткування обчислюватиметься окремо за кожним з таких об'єктів.

Які строки сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачуватиметься:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Як обчислюватиметься податок у разі зміни власника об'єкта оподаткування?

У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюватиметься для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Матеріали надані Відділом масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Податок на житло: Скільки платитимуть рівняни за зайві квадратні метри
Як рівнянам декларувати доходи, якщо вони здавали квартиру в найм





На правах реклами