Ми у Facebook
20.11.2012, 17:08

Польський сейм хотіли підірвати

Затриманий за підозрою в підготовці теракту проти президента, парламенту і прем’єр-міністра Польщі є націоналістом та антисемітом. Про це повідомив Маріуш Красонь, начальник Апеляційної прокуратури в Кракові, яка здійснює нагляд справи.
Як стало відомо, підозрюваний, 45-річний науковий співробітник Аграрного університету у Кракові, мав доступ до компонентів вибухівки. Слідчі вилучили у нього тротил та інші вибухові речовини, детонатори, стільникові телефони, дроти, пульти дистанційного керування, інструкції для виготовлення бомб, зброю і понад 1 тисячі боєприпасів, а також польські та іноземні автомобільні реєстраційні номери, маски, куленепробивний жилет, снайперський маскувальний одяг, передає «Лента».

Польські ЗМІ повідомляють, що підозрюваний у підготовці теракту планував підірвати будинок польського парламенту чотирма тоннами вибухівки. Він збирався здійснити теракт у той момент, коли там буде проходити обговорення проекту бюджету за участі президента, прем’єр-міністра та членів уряду.

Як заявив прокурор Маріуш Красонь, затриманий уже дав слідчим свідчення. Підозрюваний, за словами прокурора, намагався зібрати озброєну групу з кількох людей. Затриманий стверджує, що ідею теракту йому подали певні люди, ім’я однієї з яких уже відоме слідству.

«Він є ідеологом всієї акції», — охарактеризував затриманого Красонь, додавши, що він — людина «націоналістичних, ксенофобських та антисемітських поглядів».

За словами прокурора, чоловік вважав, що влада веде країну «в неправильному напрямку», а люди, які виконують державні функції, «є чужими».

Підірвати парламент він збирався за допомогою спеціально підготовленого автомобіля, начиненого вибухівкою. На прес-конференції була продемонстрована зроблена затриманим зйомка пробних вибухів, які він здійснив на території Малопольського воєводства.

«Спочатку (підозрюваний) не визнавав провину і відмовився від дачі свідчень, але в суді змінив свою позицію і частково визнав провину, почав давати свідчення», — сказав Красонь.

«Він готувався знищити президента, сейм, міністрів і діяв з тим, щоб це зробити. Пробував організувати озброєну групу, вербував людей, давав їм завдання, вивчав околиці сейму — ця будівля була метою атаки», — додав він.

Підозрюваному може загрожувати до 5 років ув’язнення.

У прокуратурі заявили, що затримання було здійснено ще 9 листопада, а 11 листопада суд дав санкцію на утримання чоловіка під вартою протягом трьох місяців.

Крім основного підозрюваного було затримано ще двох людей, одну з яких також взято під варту. Ще четверо людей, ймовірно завербованих для участі в теракті, поки не затримано.





На правах реклами