Ми у Facebook
22.11.2012, 12:40

За обмін валюти на чорному ринку можна уникнути кримінальної відповідальності

Якщо правоохоронці почнуть залучати людей, що обмінюють валюту на вокзалах, біля обмінних пунктів, до кримінальної відповідальності, більшість громадян зможуть її уникнути.
Відповідно до ст. 212 і 212-1 Кримінального кодексу, умисне ухилення від сплати податків і зборів карається штрафом, тільки якщо зазначені дії призвели до ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у "значних розмірах", пише "Комерсант-Україна".

Це сума, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Тобто до кримінальної відповідальності призведе несплата збору від продажу валюти на суму від 17 тис. гривень.

Чи готові мешканці Рівного платити 15% податку на продаж валюти?

Щоб виникала необхідність у сплаті такого податку, потрібно продати на чорному ринку валюту на суму від 13,8 тис. доларів.

Операції на меншу суму, згідно КК, не підпадають під дію норми, яка передбачає відповідальність за ухилення від сплати податків.

Немає доларів у банку - телефонуйте у Нацбанк

При цьому згадані статті КК не передбачають покарання у вигляді позбавлення волі, а максимальний штраф становить 425 тис. гривень.

"До кримінальної відповідальності обмін невеликих сум не призведе, оскільки повинні бути виконані всі вимоги, зазначені в КК", - відзначає радник практики вирішення спорів юрфірми Integrites Анна Тищенко.

Нагадаємо, Нацбанк очікує ухвалення законопроекту, який дозволить залучати громадян до кримінальної відповідальності за спробу продати готівкові долари або євро на тіньовому ринку.

У Рівному долар після виборів стрімко подорожчав і... зник





На правах реклами