Ми у Facebook
26.11.2012, 08:39

Український історик презентував у Рівному книгу польського філософа [+Фото]

"Не знати, хто такий Колаковський, - сором, а не читати його - гріх" - так про польського філософа Лєшека Колаковського говорить відомий український історик та публіцист Ярослав Грицак. Днями пан Ярослав завітав до Рівного, аби познайомити рівнян з творчістю всесвітньо відомого поляка.
Говорячи про філософію, ми найчастіше згадуємо античних мислителів. Проте пролити світло на багато питань нашого сьогодення можуть й філософи-сучасники.

- Лєшека Колаковського називають філософом надії у часи безнадії, - говорить історик та публіцист, професор Українського Католицького Університету Ярослав Грицак. - Я вважаю, що Україна зараз переживає саме такий час, коли ми мусимо шукати якісь нові розв'язки існуючих проблем.



Ярослав Грицак завітав до Рівного із презентацією книги Лєшека Колаковського "Похвала неконсеквентності", упорядником якої він став. Також Ярослав Грицак написав передмову та примітки до книги.

- Колаковський - мій улюблений автор, - говорить Ярослав Грицак. - І я вважаю, що це дуже велика проблема, що в Україні Колаковського не знають. Ця книжка задумана, щоб спокусити читача Колаковським. Це як ковток доброго вина. Вона написана з гумором і є найлегшою для сприйняття молодою аудиторією. Її небезпечно читати вночі - розбудите сусідів сміхом.

За словами пана Ярослава, Лєшек Колаковський відіграв велику роль у становленні сучасної Польщі.



- Мало хто знає, що саме Колаковський придумав форму польського руху "Солідарність", - зазначив Ярослав Грицак. - Але він придумав її не просто дивлячись на польське політичне життя, а придумав її з поглядів своєї філософської системи.

Незалежна профспілка "Солідарність" переросла у широкий суспільно-політичний рух і зробила значний внесок у боротьбу польського народу з комуністичним режимом.

Говорячи про політичну ситуацію у Польщі, Ярослав Грицак не оминув й української політики.



- Якщо говорити кількома словами, то політична ситуація досить погана, - зазначив Ярослав Грицак. - Очевидно, що потрібно щось змінювати, питання тільки як змінювати, коли змінювати і з ким змінювати. Вважаю, щоб змінити Україну, потрібно змінити цінності з цій країні і політика має бути ціннісною.



Наприкінці зустрічі Ярослав Грицак з приємністю відзначив, що розмовою з рівнянами дуже задоволений.

Ініціатором запрошення пана Ярослава до Рівного став Вадим Сторожук, що ще зовсім недавно був кандидатом у народні депутати.



- Я хочу ділитися тим, що я маю з позиції, у першу чергу, духовності, - пояснив організатор зустрічі Вадим Сторожук. - З паном Ярославом ми давні друзі й багато в чому є солідарними, зокрема й у виданні книг. У Рівному, безперечно, достатньо свого внутрішнього інтелекту, але необхідно залучати щось ззовні. Це є прозахідний інтелект, інтелект проєвропейського спрямування.



Варто зазначити, що зустріч відбулася у кіноцентрі "ЕРА", який вкотре відчинив свої двері для проведення заходу, що не має відношення до кіно.



- Власне, це така направленість Кіноцентру і вона виникла з елементарного розуміння того, що людям такі речі потрібні, - пояснила директор Кіноцентру "ЕРА" Марія Шульган. - Можливо, вони потрібні не такій великій частині людей, які ходять щодня в кіно, але якійсь іншій частині людей вони потрібні більше, ніж щодня ходити в кіно. І тому ми спрямовано підтримуємо такі заходи. Мені самій елементарно це цікаво, й ми раді, що такі відомі люди до нас приходять. Такі люди заряджають позитивною енергією, і хочеться дійсно щось робити, робити якісь корисні речі.

До слова, Вадим Сторожук привідкрив для журналістів "таємницю" наступної зустрічі - до Рівного він планує запросити українського правозахисника, публіциста, релігієзнавця, члена-засновника Української Гельсінської групи Мирослава Мариновича.





На правах реклами