Ми у Facebook
07.12.2012, 08:01

Рівненське БТІ втратить свої повноваження

Бюро технічної інвентаризації з нового року втратить частину своїх повноважень. Станеться це у зв’язку з прийняттям Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, який набуває чинності 1 січня 2013 року.
За цим законом, послуги стосовно видачі свідоцтв про право власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрації прав на ці об’єкти надаватиме інша державна структура. Новостворена служба підпорядкована Міністерству юстиції України і, за всіма даними, вже створила свої територіальні органи.

— Зараз потік людей у БТІ значно зріс, адже люди, почувши про нові наміри держави, масово намагаються пришвидшити дії БТІ, аби встигнути оформити право власності та терміново оформити документи на продаж майна до реорганізації, тобто до Нового року. Ми вирішили, що БТІ прийматиме замовлення на видачу таких документів до 15 грудня, — розповідає начальник міського БТІ Рівного Тетяна ДАВИДЧУК.

Наразі БТІ готує документи, з якими люди йдуть до нотаріусів та підписують договори про відчуження нерухомого майна. До сьогоднішнього дня ці документи мали чинність три місяці. Ті документи, які БТІ видаватиме до Нового року, теж будуть дійсні три місяці, але термін їх дії закінчується 31 грудня поточного року. Директор міського БТІ наголошує на тому, що будь-якої подальшої відповідальності за це БТІ не несе, адже після 31 грудня 2012 року БТІ втрачає повноваження оформлення документів на відчуження майна.

Окрім цього, в БТІ застерігають про можливість шахрайських схем, які виникатимуть на ґрунті реорганізації. Раніше фахівці БТІ під час процесу оформлення документів на продаж нерухомого майна обов’язково приходили за вказаною адресою, аби переконатись, що власник справді бажає продати квартиру. Випадків, коли власники будинків чи квартир навіть уявлення не мали про продаж свого ж помешкання, траплялись неодноразово. Тоді БТІ призупиняло процес оформлення документів, а фахівці намагались розібратись у ситуації. Надалі цю функцію БТІ виконувати не буде, а отже можливість продажу нерухомого майна без відома його власника значно зросте.

За БТІ залишаються повноваження:
1.Технічна інвентаризація, обміри, поточні обстеження об’єктів, виготовлення технічного паспорта, але на запрошення власника майна.
2.Виготовлення технічної документації на новостворене нерухоме майно (новобудови) також за звернення власника.
3.Підготовка документів для приватизації державного житлового фонду.
4.Визначення вартості нерухомого майна та деякі інші роботи, які не суперечать чинному законодавству.





На правах реклами