Ми у Facebook
13.12.2012, 10:00

У Рівному приватна фірма штрафуватиме людей за сміття (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

Право складати адміністративні протоколи про порушення отримали працівники приватної рівненської фірми "Санком". Тепер водії підприємства можуть скласти протокол про відсутність угоди на вивіз сміття та порушення правил його вивозу. А платити рівнянам чи ні - вирішуватиме адміністративна комісія.
Члени Рівненському міськвиконкому внесли доповнення до рішення від 13 жовтня 2009 року №172 “Про затвердження відповідальних осіб, яким надано право складати протоколи про адміністративні правопорушення”. За поданням начальника управління житлово-комунального господарства Івана Геми, до переліку були включені представники приватної фірми "Санком". Нагадаємо, що вона займається виведенням твердих побутових відходів.

Така ініціатива обурила члена міськвиконкому Романа Денисюка:
- Відповідно до закону до цього переліку раніше входили лише чиновники. І настільки мені відомо, сюди не можна включати представників приватних фірм!

- Це не так. Закон дозволяє це робити. Тому ми включаємо в цей перелік водіїв "Санкому". Це запропонувала дирекція підприємства. Адже водії лише контролюють дотримання мешканцями законів та рішень міськвиконкому. Якщо є порушення або нема угоди, то він складає протокол, а потім його розглядає адміністративна комісія. Вона й приймає рішення, - зауважив пан Гема.

- Але ж це свідомо стимулює працівників підприємства тиснути на людей? Ми залишаємо їх без права вибору. Або укладай угоди тільки з "Санкомом", або плати штрафи? Це порушення конкурентного законодавства. Чому мешканців позбавили права обирати обслуговуючу фірму? – апелював Роман Денисюк.

- "Санком" обслуговує рівнян за підсумками виграних тендерів. І робить це не по всьому місту. Наприклад, "Північний" та мікрорайон біля Міського палацу культури обслуговує КТП-1728, - втрутився в суперечку на засіданні міськвиконкому міський голова Рівного Володимир Хомко. - Такі результати тендеру. Про ніяку монополію мова не йде. А якщо ці дві фірми не будуть справлятися, то ми заведемо в цю сферу інші приватні кампанії. Так, на жаль мешканці одного будинку не можуть обслугуватися різними фірмами, бо це нереально технічно. Тому все вирішується громадою під час проведення тендеру на обслуговування.

- Чому ж ми даємо приватній компанії право тиснути на рівнян та через штрафи змушувати заключати угоди і збільшувати прибуток підприємства? – не вгавав пан Денисюк.

- Кожна людина продукує сміття і його треба вивозити, а за це відповідно треба платити. Тому угоди мають бути заключні. Але від штрафів прибуток не зросте. Бо кошти, сплачені за ними, відповідно до закону йдуть до міського бюджету, а не на рахунки підприємства. Я був у Швейцарії та вивчав їхній досвід. Там нема жодної державної комунальної компанії, всі приватні. Так у всіх європейський країнах. Я не захищаю інтереси "Санкому" і не маю до нього жодного стосунку. Якщо ж компанія не буде справлятися зі своєю роботою, то за результатами тендерів ми її виженемо з ринку вивезення сміття. А тим часом залучимо інші компанії, - зауважив очільник міста.

Для обговорення у коментарях
Як ви думаєте, чи варто надавати право приватній компанії штрафувати рівнян?





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ