Ми у Facebook
13.12.2012, 11:26

Рівненські депутати у Верховній Раді: бійки та блокування [Фото+Відео]

Депутата Валентина Королюка посадили поруч з його партійним босом - Борисом Тарасюком

Верховна Рада 7-го скликання розпочала свою роботу 12.12.2012. Чи то сподіваючись, що допоможе магія чисел, чи то просто так вирішили в апараті Ради випадково. В ніч на свято Андрія депутати не змогли обрати керівництво Ради і розійшлись... Мабуть, гадати на своє політичне майбутнє.
Спочатку планувалось, що у перший день роботи новий парламент обере голову Верховної Ради, його заступників та проголосує за кандидатуру прем’єр-міністра. На посаду спікера пропонують регіонала Володимира Рибака, на посаду першого віце-спікера комуністи висувають Ігоря Калєтніка, а на посаду віце-спікера висунули свободівця Руслана Кошулинського. Прем’єром регіонали вирішили знову зробити Миколу Азарова.

Депутати Микола Кучерук та Юрій Вознюк (у верхньому правому кутку) сидітимуть поруч
Депутати Микола Кучерук та Юрій Вознюк (у верхньому правому кутку) сидітимуть поруч


Але не так сталось, як гадалось. Уже перші години роботи Верховної Ради були "освячені" бійками, акціями і блокуванням. Перші тушки з’явились у лавах ОО “Батьківщина”. Ними стали син і батько Олександр та Андрій Табалови.

Депутат Віталій Чугунніков прилаштовує прапорець УДАРу до свого робочого місця
Депутат Віталій Чугунніков прилаштовує прапорець УДАРу до свого робочого місця


Аби їм завадити, депутати від ВО “Свобода” виштовхали їх із зали та більше не пустили на засідання. У перерві свободівці відзначились знесенням паркану навколо Верховної Ради за допомогою "болгарки" та виламаними дверима парламенту. Які вони відкривали, щоб впустити журналістів і депутатів, які залишилися зовні після демонтажу паркану.

Народні депутати від Рівненщини сьогодні вперше пішли на засідання Верховної Ради

Попри відсутність Табалових у залі, їхні картки проголосували. Це викликало обурення в опозиції, і вона заблокувала трибуну. Відбулась бійка і “штурм” президії. На переконливе прохання Віталія Кличка регіонал Олександр Єфремов оголосив перерву (а що йому ще залишалось після прохання боксера-депутата — авт.).

Депутат-свободівець Олег Осуховський (ліворуч) зміг продемонструвати свої бійцівські якості
Депутат-свободівець Олег Осуховський (ліворуч) зміг продемонструвати свої бійцівські якості


Після перерви все почалося знову. Тепер вже бійка виникла між регіоналами й опозиціонерами за картки двох тушок-Табалових. Без них у регіоналів майже немає шансу проголосувати за повторне прем’єрство Азарова. З усього видно, що “робота” в Раді тільки починається.

Зрозумівши патовість ситуації — сторони разійшлись. Перше пленарне засідання закрили і депутати залишила будівлю Верховної ради. На ранок все почалось з початку: блокування, бійки, протистояння...



Після перших днів роботи нового парламенту реальним стає “пророцтво” одного столичного політолога, про те, що нинішнє скликання парламенту довго не працюватиме. Ані регіонали, ані опозиція, вочевидь, не мають переконливої переваги.

Другий день у Верховній Раді почався з бійки [+Відео]

Верховна Рада навряд чи буде дієздатною. А це означає, що Президент може її розпустити і на країну вже за рік-два чекатимуть нові вибори. Хто зна, можливо, у 2015 році ми обиратимемо Президента, парламент та місцеві ради одночасно. Про це могли поворожити у сесійній залі депутати у магічну ніч на Андрія.

Валентин КОРОЛЮК,
народний депутат, фракція Об'єднана опозиція “Батьківщина”:

— Мені було дуже цікаво. Навіть походити, побути там. Вникнути в атмосферу. Найбільше сподобалось те, як злагоджено з першого дня працює об'єднана опозиція. Спочатку дружно не пустили Табалова. (Сміється — авт.) Підписували присягу сьогодні. На жаль, нині перерва за перервою у роботі Ради. Одним словом, найбільше сподобалось, що Батьківщина, Свобода і Удар таки можуть працювати разом, якщо захочуть.

Повалій у Верховній Раді сидітиме "відразу справа біля дверей" [+Відео]

Віталій ЧУГУННІКОВ,
народний депутат, фракція УДАР:

— Сьогоднішнє засідання Верховної Ради стало справжнім святом антипарламентаризму. Яскраве свідчення того — спроби більшості у складі Партії регіонів та комуністів сформувати комітети та комісії, порушуючи регламент і закони. Три опозиційні партії чинять можливий опір. Поки за жодне таке штучне рішення не голосували. Сподіваємось навчити так звану більшість працювати за законом, так як це і має бути.





На правах реклами