Ми у Facebook
14.12.2012, 09:00

Рівненську "швидку" віддали області (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

Тривале обговорення у депутатів Рівнеради викликало питання про реорганізацію станції швидкої медичної допомоги.
Як пояснив начальник міського управління охорони здоров’я Михайло Стичишин, реорганізація передбачає приєднання станції швидої допомоги до КЗ "Обласний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф", який підпорядковується обласній раді. Піти на це вимушені через Закон "Про екстрену медичну допомогу", який набуває чинності з 1 січня 2013 року.

За словами пана Стичишина, прийняти таке рішення необхідно до засідання Рівненської обласної ради, яке відбудеться 21 грудня, інакше гроші на швидку доведеться шукати у міському бюджеті замість державного. Адже субвенція на швидку допомогу з держбюджету з 1 січня 2013 року надходитиме в область. Якщо ж Рівне не встигне реформувати галузь, фінансування ляже на міський бюджет. А це порядка 16-18 мільйонів гривень.

- Планується зробити екстренну і невідкладну медицину, перша - у підпорядкуванні області, друга залишається за нами, - пояснював депутатам міський голова Рівного Володимир Хомко. - Це приблизно 40 відсотків викликів. Тому вирішили для виконання цих функцій залишити місту швидку допомогу на Ювілейному, де ми незодавно зробили ремонт, станцію на Північному і частину станції в центрі. Пропоную створити комісію по передачі, яка й займатиметься вивченням цього питання. Але при цьому ми відкриваємо обласній раді шлях прийняття, й уникаємо ризиків.

Та депутати не квапились підтримувати це питання. Саме його й обговорювали під час засідання фракції, через яку й затримався початок сесії.

Нарікали на те, що обласна рада не висловила бажання прийняти міську "швидку", і на те, що "не провели круглих столів щодо цієї реформи", і на те, що віддаємо "за просто так" землю й приміщення. Говорили і про те, що якість медичної допомоги, яка надається рівнянам, може погіршитися.

- Медицина - це державна функція. Ми фактично лише розрахункова каса, яка виплачує зарплату, гроші на медикаменти і комунальні послуги, але з коштів, які перераховує держава. Зараз держава не дає їх у повній мірі. Тому дофінансовуємо з міського бюджету. Нині держава забирає у нас цю функцію, і ми маємо за це бути вдячні. Бо тепер зможемо використати ці гроші на інші потреби, наприклад, знижки на ліки для інвалідів. Якщо ж не прийняти рішення, то з наступного року необхідно буде взяти 18 мільйонів з міського бюджету, бо вони не будуть передбачені Кабінетом міністрів для Рівного. А взяти можна лише з комуналки, більше нема звідки, от і все. Не буде ніяких ремонтів дахів, доріг, нічого, - зауважив депутат Сергій Васильчук.

Врешті обранці погодилися створити комісію, яка й визначить частку майна, яка залишиться для виконання функцій невідкладної допомоги у Рівному. Вона й вирішить, що саме передадуть у підпорядкування області.

Між тим головний медик Рівного запевняє, для самих хворих з реорганізацією нічого не зміниться:

- Хворих ніхто не ділитиме, вони так само викликатимуть "швидку" за номером 103, а медики вже розбиратимуться, кому їхати. Так відбувається і зараз.

Питання для обговорення у коментарях
ЯК ВИ ВВАЖАЄТЕ, ЧИ ВПЛИНЕ ТАКЕ РІШЕННЯ НА ЯКІСТЬ РОБОТИ СТАНЦІЇ ШВИДКОЇ ДОПОМОГИ





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ