Ми у Facebook
15.12.2012, 08:50

Відтепер рівнян штрафуватимуть за куріння на вулиці та в кафе (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

Невдовзі в Україні не можна буде палити цигарки на сходинковому майданчику, зупинці, у кафе чи ресторані… Закон, який прийняли 24 травня щодо вдосконалення окремих положень законодавства про обмеження місць куріння тютюнових виробів, набирає чинності вже 16 грудня.
Для затятих курців місць для паління залишиться зовсім небагато.

За словами начальника сектору зв’язків з громадськістю УМВСУ у Рівненській області Тамари ЛИСЕНКО, закон визначає, що власник, уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд або окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння. Загальна площа цих місць не повинна перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної будівлі або приміщення. Місця для куріння мають бути обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію.

За невиконання цих вимог до суб’єктів господарювання застосовуватимуть фінансові санкції у розмірі від 1 до 10 тисяч гривень. Такі ж санкції застосують до юридичних осіб, якщо вони поставлять попільнички у закладах ресторанного бізнесу.

84% українців підтримують законопроект про повну заборону куріння

— Основна відмінність нового закону від чинного полягає у забороні куріння у кафе, барах та ресторанах, — говорить Тамара Лисенко. — Норми діючого закону передбачають, що у таких закладах відводиться не менше половини площі торгових залів таких закладів для обслуговування людей, які не курять. А новий закон повністю забороняє куріння у таких приміщеннях. Також прийнятий закон повністю забороняє куріння у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, закладів фізичної культури і спорту, у приміщеннях об‘єктів культурного призначення та приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ. А згідно з нормами діючого закону, в цих приміщеннях відводяться спеціальні місця для куріння.

Як Рівне зустріло заборону реклами тютюну

Тамара Лисенко каже, що норми нового закону передбачають не тільки заборону куріння тютюнових виробів, а й заборону куріння кальяна та електронних сигарет у заборонених місцях. У чинному законі хоча й не міститься безпосередньо слово "кальян", однак він є заборонений і зараз, адже кальян входить у поняття "куріння тютюнових виробів".

— Обмеження щодо споживання тютюнових виробів і відповідальність за їх порушення встановлюються Законом України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення", — розповідає начальник сектору зв’язків з громадськістю. — У новому законі зміни щодо відповідальності стосуються лише юридичних осіб. На відміну від діючого закону, новий передбачає відповідальність за розміщення попільничок і за паління у закладах ресторанного господарства. Саме в останніх до фізичних осіб будуть застосовувати нині діючу норму щодо відповідальності — згідно із статтею 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення — від 51 до 170 гривень. У разі вчинення порушення вдруге — від 170 до 340 гривень. На керівництво ж ресторану "чекатиме" штраф у розмірі від 1 до 10 тисяч гривень.

Чи повністю заборонять куріння новим законом у рівненських барах?

Закон визначає ряд громадських місць, де заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів.

Зокрема, курити буде заборонено:

1) у ліфтах і таксофонах;
2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;
4) на дитячих майданчиках;
5) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);
6) у під’їздах житлових будинків;
7) у підземних переходах;
8) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
9) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
10) у приміщеннях об’єктів культурного призначення (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);
11) у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
12) на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Що змусить рівнян відмовитись від куріння [ОПИТУВАННЯ]

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:

1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
2) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
3) у приміщеннях гуртожитків;
4) в аеропортах та на вокзалах.

Для обговорення у коментарях:
ЯК ВИ СТАВИТЕСЬ ДО ПОВНОЇ ЗАБОРОНИ КУРІННЯ У ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯХ





На правах реклами