Ми у Facebook
20.12.2012, 10:06

У Рівному молоді науковці розвивають нанотехнології [+Фото]

Наукові розробки на основі нанотехнологій успішно розвивають та застосовують у Рівному. Днями в обласному центрі презентували навчальний посібник з нанотехнологій та представили можливості унікальних міні-лабораторій, якими уже сьогодні користуються рівненські науковці та дослідники.
Незважаючи на те, що ставлення до науки з боку держави залишає бажати кращого, вона все ж розвивається.

– Ми живемо в XXI столітті й всі безперечно чули, що таке нанотехнології, – розповідає директор обласного комунального позашкільного навчального закладу "Рівненська мала академія наук учнівської молоді" Олександр Андрєєв. – Але треба говорити про це більш серйозно й детально. Саме з цією метою ми підготували й випустили в світ навчальний посібник "Основи нанотехнологій", де роз’яснюється на яких фізичних засадах базується робота з наноматеріалами й нанотехнологіями. Це видання направлене на слухачів та дійсних членів Малої академії наук і безумовно на тих дітей, які цікавляться нанотехнологіями – нанохімією, нанофізикою, наноелектронікою та наномедициною.



Олександр Андрєєв додав, що книгу отримають всі МАНівці, а також її можна буде переглянути й на сайті лабораторії "Малої академії наук".

- Це все перспективи найближчого майбутнього, - говорить Олександр Андрєєв, - Повірте, мине 5-10 років, і ми будемо дивуватися, якими речами ми користуємось завдяки цим технологіям.



Проте деякими речами наші науковці успішно користуються уже сьогодні. Адже окрім книги представили й роботу цифрових лабораторій, що виконують дослідження на основі нанотехнологій.



- Сьогодні для викладачів Рівненської області та Малої академії наук буде проведена презентація можливостей переносних цифрових лабораторій, - пояснює завідувач відділу створення навчально-тематичних систем знань навчального центру «Малої академії наук України» Ігор Чернецький. – Зокрема, сьогодні ми презентуємо переносну цифрову лабораторію "НОВА 5000", що була розроблена в Ізраїлі й найближчим часом вона стане доступною багатьом навчальним закладам України. Вона автоматизована й дає математично вивірений результат.



Ігор Чернецький зазначив, що за допомогою цієї лабораторії можна вимірювати прискорення людини в той момент, коли вона здійснює стрибок і приземлюється з будь-якої висоти. Іншими приладами такого зробити неможливо.



- Також можна проводити різноманітні експерименти із рухом, світлом та теплом, - говорить Ігор Чернецький. – Наразі лабораторією уже користуються науковці та учні МАН. В стінах нашої лабораторії «МАН ЛАБ» проходять літні профільні школи, де діти використовують цю лабораторію для досліджень.



Як додав Ігор Чернецький, лабораторію можна використовувати на замовлення, тобто кожен бажаючий студент чи учень може безкоштовно замовити здійснити дослідження й отримати результат.





На правах реклами