Ми у Facebook
20.12.2012, 12:15

Міський голова Рівного: "Прибирання снігу не залежить від партійності" [+ІНТЕРВ'Ю]

Міський голова Рівного розповів, чому не прибирають сніг, кому не подасть руки після виборів і чому може не захотіти бути мером. А ще Володимир Хомко в ексклюзивному інтерв’ю порталу OGO.ua розповів, що чекає місто у наступному році і які висновки він зробив з подій року, що минає.
(Частина 1)
ПРО СНІГ

— Від рівнян зараз можна почути багато нарікань на снігові замети. На те, що вулиці Рівного не розчищені. Чому склалась така ситуація?

— Ви звернули увагу, що ситуація плюс-мінус однакова всюди. І якщо в Рівному все ж колапсу не було і громадський транспорт курсував, то за містом, в окремих населених пунктах, дороги були заблоковані повністю.

Я до того, що зараз у всій країні однакова проблема, то, очевидно, причини об’єктивні.

По-перше — це обмежені ресурси, це і техніка, і витратні матеріали. По-друге — це фінансові проблеми.

Це ж маразм, коли мер столиці держави заявляє, що в нього відсутні кошти. А що казати меншим містам!

У Рівному оцінили ефективність міського голови

А в цьому разі ще й "параліч" казначейства. Саме "параліч", бо навіть після надзвичайної ситуації на дорогах казначейство не має змоги проводити кошти. У Рівному на казначейських рахунках з вересня висить 14 млн гривень. Для нас це шалена цифра. Це ж не тільки сніг, це й невідремонтовані дахи, незаасфальтовані двори і багато-багато іншого.

— Думаєте, пересічних рівнян цікавлять ці проблеми?

— Я розумію, що людині, яка виїхала на дорогу, "до лампочки" ці проблеми. Вона хоче, щоб дорога була чиста. Те, що зараз відбувається: таксистам не подобається, людям не подобається, дорожникам не подобається і мені не подобається. Я розумію, що в першу чергу, потрібно критикувати мене і моїх підлеглих. Але ті люди, які працюють на тракторах, ті, хто чистять безпосередньо дороги — працюють в поті чола. Але лише на тому, що мають.

Микола Азаров заборгував міському голові Рівного 14 мільйонів

— Але ж закидають, що техніка не чистить вулиці.

— Це неправда. Поїздіть містом уночі, подивіться. Ці люди, на всій техніці, яка в нас є, цілу ніч "пашуть". Вдень вони не можуть нормально працювати, бо багато машин їздять і багато припарковано. Вони заважають.

А вночі люди працюють цілу ніч. Хмилецький (заступник міського голови — авт.) вже майже живе в міськШЕУ. До ранку прості робочі вже валяться з ніг. Там же ж звичайні люди працюють.

— Зараз вся наявна техніка працює?

— Все, що в нас є, все працює. На сьогодні ми вже витратили 170 тонн солі і 800 кубічних метрів піску та відсіву. Зараз у більшості сиплемо відсів, а не пісок. Від піску зараз жодного ефекту. Сиплемо "крошку" на перехрестях, але все одно слизько, бо вона "тоне" в снігу.

— Скільки техніки не вистачає?

— Якби у нас, для прикладу, було хоча б 100 одиниць техніки, а не тридцять, як зараз, то ситуація, звісно, була б інша. Ми зараз залучили вже все, що можна: техніку водоканалу, тепломереж, інших підприємств. Розгрібаємо основні вулиці і будемо розчищати другорядні. Ми ставили задачу, щоб перш за все пішов громадський транспорт, щоб у магазини змогли завезти продукти, а діти піти в школу. Робили і робимо все, щоб життя в місті не паралізувалось.

До речі, у Тернополі та Луцьку довелось таки в понеділок відмінити заняття у школах.

У Рівному зі снігом боротимуться півсотні спецмашин [+Фото]

Я ставив собі задачу щороку купувати хоча б одну одиницю техніки. Ми ще у вересні мали купити машину і проплатити аванс, але гроші "зависли" в казначействі. Тобто платіжка відправлена, а гроші не переведені. І машини нема. Звісно, вона б кардинально не вплинула на ситуацію, але погодьтесь, що це неподобство.

— Яка ситуація в інших містах?

— Всюди однакова. Був у Львові, там важка ситуація. Машин понаставляли, і ці жіночки-двірники мусять баліями витягувати сніг між ними і під ними. Снігу багато, і у всіх проблеми з технікою. Це не залежить від партійності мера. У Тернополі мер від "Свободи", у Луцьку — від "Нашої України", у Львові — від ХДС, у Житомирі — регіонал, я — безпартійний. Але справи один до одного.

Міський голова Рівного розказав, коли приберуть сніг

Апофеозом цієї ситуації є те, що в новому бюджеті вперше (тут Володимир Хомко підвищує голос майже до крику — авт.) ні копійки на комунальну сферу не заклали! Це божевілля якесь!.. Все тріщить по швах, все валиться, і вперше — ні копійки!

Міський голова Рівного Володимир Хомко
Міський голова Рівного Володимир Хомко


ПРО КОМУНАЛКУ

— Ми вже писали, що в бюджеті не передбачено грошей на компенсацію різниці в тарифах.

— Ні. Мова не про тарифи, хоча і з ними теж проблеми. Що толку, що гроші були передбачені у бюджеті на 2012 рік — їх все одно не дали. А тут йде мова про програму реформування житлово-комунальної галузі, затвердженої Верховною Радою. У різні роки вона фінансувалась по-різному. До речі, найбільше (4 млрд грн) ця програма була профінансована, коли віце-прем’єром був Володимир Рибак (2006-2007 рр., нинішній голова Верховної Ради — авт.). Мабуть, тому, що він сам колись був міським головою і знає, що таке комуналка з власного досвіду. Він був мером десять років і він чітко знає, що таке сніг, що таке вода і що таке опалення. Тому тоді й були гроші на комунальне господарство.

— Чому, на ваш погляд, така ситуація з фінансуванням на наступний рік?

— Тут або помилка, або міністру Близнюку вже просто все одно було і він готувався до депутатства у Верховній Раді. Я все-таки сподіваюсь, що в першому кварталі наступного року бюджет переглянуть і щось зміниться.

Для прикладу, ми зараз фінансуємо програму по ОСББ: там 20 відсотків мешканці збирають, а 80 ми даєм. Оце приїжджали швейцарці — вони в захваті. Такі програми й у Росії ідуть. Але ж там вони фінансуються з місцевого бюджету, регіонального, федерального і набігає значна сума. А в нас...

У Рівному на собак витрачатимуть більше, ніж на хворих дітей (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

У мене зараз вже кілька проектів зупиняється. Ми заклали лише п’ять мільйонів гривень на них, бо більше немає. А потрібно було би в рази більше. Отут і повинна на себе частину витрат взяти держава, яка, до речі, обіцяла в кожному будинку зробити перший ремонт. Отоді, років через 10, могли б відчути зміни на краще.

Післявиборчий розподіл сил у Рівненській міськраді

Далі буде...





На правах реклами