Ми у Facebook
20.12.2012, 14:06

Міський голова Рівного Володимир Хомко: "Після виборів додалось людей, яким не подам руки" [+ІНТЕРВ'Ю]

Міський голова Володимир Хомко

Міський голова Рівного розповів, чому не прибирають сніг, кому не подасть руки після виборів і чому може не захотіти бути мером. А ще Володимир Хомко в ексклюзивному інтерв’ю порталу OGO.ua розповів, що чекає місто у наступному році і які висновки він зробив з подій року, що минає.
(Частина 2)
(Продовження. Частина 1)

ПРО ВИБОРИ

— 2012-й рік пройшов під знаком виборів. Якою є ваша оцінка вашого результату на виборах до Верховної Ради?

— А що тут коментувати? Люди захотіли, щоб депутатом став Олег Осуховський. За нього проголосувало майже 40 відсотків рівнян. За мене — втричі менше. Фальсифікації в Рівному також не було.

Наступником Хомка стане керівник "Рівнегазу" Петро Дубас?

— Вирішальну роль зіграв партійний бренд?

— Багато чого зіграло. Що б я зараз не говорив, це виглядатиме так, ніби я виправдовуюсь. Але цього не маю бажання робити...

— І все таки...

— Що я для себе виніс з цих виборів корисного, так це те, що поставив собі деякі акценти і побачив, "хто є хто". До переліку осіб, яким я не подам руки, додалось ще декілька, в тому числі й дехто з конкурентів на виборах. Такі ситуації дають змогу критично оцінити своє оточення. Це також корисно періодично робити.

ПРО МІСЦЕВУ ВЛАДУ

— Чим був ще важкий рік, окрім виборів?

— Та вибори мене взагалі мало зачіпали. На агітацію я майже не тратив ні часу, ні грошей. Бюджет — інших проблем і труднощів не бачу. Якщо ситуація з місцевим самоврядуванням буде так розвиватись, то я не знаю, чого далі чекати.

— Що ви маєте на увазі?

— Самоврядування, у тому розумінні, в якому воно є в розвинених країнах Європи — в Україні немає. Те, що в нас, це імітація місцевого самоврядування.

Для порівняння. Я був у Забже (Польща — авт.). Там мер міста десять років не їздила до Варшави. Там у неї немає ніяких інтересів. А в нас ти маєш за кожною копійкою з простягнутою рукою їхати до Києва. От коли буде в нас так, як у Забже, коли Київ буде окремо, а ми окремо — тоді буде місцеве самоврядування.

Не думайте, що така ситуація нова. Попри правильні декларації, останні років десять робилося, щоб більшість рішень приймалася в Києві. Я вважаю, що неправильно, що формування тарифів забрали у Київ. Це взагалі, на мою думку, не справа центральної влади вирішувати, які мають бути тарифи в Рівному чи ще десь.

— А як же тоді контролювати місцеву владу?

— Отут і собака зарита. Хто сказав, що місцеву владу має контролювати Київ? Місцеву владу повинна контролювати місцева громада. Причому з "пристрастієм". Це основа демократії.

Це ж просто: поганий мер — оберіть іншого, погана рада — оберіть іншу. Обираєте постійно поганих? Значить ви самі в тому винні. Я не вірю, що серед 46 мільйонів українців не можна знайти хороших мерів і хороших депутатів.

У новому бюджеті на утримання влади депутати виділили 3 мільярди, на науку - 81 мільйон

Повертаючись до тарифів, я можу сказати, що завдяки оцим тарифам ми тепер маємо коматозний водоканал. Мені душа болить, коли я бачу, що моє рідне підприємство майже ледь дихає.

— Але для чого так робиться?

— По-перше: йде вимивання коштів з місцевих бюджетів. На сьогодні нам недофінансували 28 мільйонів гривень на делеговані повноваження (фінансування і зарплата галузей медицини, культури і освіти — авт.) і ще 14 мільйонів гривень заморозили платежів у казначействі. По-друге: на місцеву владу перекидають негатив. Тарифи формують у Києві, а винна місцева влада. Наші гроші забрали у центральний бюджет, і в нас немає коштів на нову техніку, немає чим сніг прибирати — знову винна місцева влада.

— Які ваші прогнози на наступний рік?

— Скажу, коли побачу цифри міського бюджету. Загалом, за ті чотири роки, що я міський голова, 2012 рік — найгірший. Порівняно з першим роком мого мерства — кожен наступний рік був гіршим. Що буде в наступному — поки взагалі сказати важко.

До речі, на "5-му каналі" дивився виступ В’ячеслава Кириленка. Він там критикував нинішню владу, що сніг не прибирається. Три роки тому це саме говорила нинішня влада до попередників. Чесне слово — комедія.

— Кадрові перестановки в команді міської влади будуть?

— Будуть. Прийде час — все дізнаєтесь. Я з цього піару робити не буду.

Далі буде...





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ