Ми у Facebook
21.12.2012, 08:00

Рівненський міський голова розповів про "сімейний бізнес" [+ІНТЕРВ'Ю]

Директор "Санком-Рівне" Святослав Євтушенко (ліворуч), отримує значок депутата Рівненської міської ради (22 листопада, 2010 року)

Міський голова Рівного розповів, чому не прибирають сніг, кому не подасть руки після виборів і чому може не захотіти бути мером. А ще Володимир Хомко в ексклюзивному інтерв’ю порталу OGO.ua розповів, що чекає місто у наступному році і які висновки він зробив з подій року, що минає.
(Частина 3)
(Продовження)

Частина 1

Частина 2

ПРО "СІМЕЙНИЙ БІЗНЕС"

— Зараз можна багато закидів почути на вашу адресу, нібито "Санком" і сміттєвий завод — це бізнес сім’ї Хомка.

— Я до "Санкому" не маю жодного стосунку, а Євтушенко (директор ТОВ "Санком", депутат Рівнеради — авт.) не мій зять. Але ж хтось таку дурню поширює... І в мене вже навіть було, що родичі питали, чи часом моя дочка не розлучилась. (Сміється — авт.) Це навмисно робиться, щоб вкинути ложку дьогтю... Нещодавно ОПОРА (громадянська мережа — авт.) зробила аналіз і вийшло, що компанії, які займаються вивозом побутових відходів, в тому числі "Санком-Рівне", мають хороші результати, якби в інших напрямках були б такі результати, я був би задоволений.

Директор "Санком-Рівне" Святослав Євтушенко (ліворуч), отримує значок депутата Рівненської міської ради (22 листопада, 2010 року)
Директор "Санком-Рівне" Святослав Євтушенко (ліворуч), отримує значок депутата Рівненської міської ради (22 листопада, 2010 року)


Повертаючись до мого стосунку до "Санкому", то тут просто перевірити: піти і взяти витяг з Державного реєстру — це може зробити кожен, і подивитись, кому ця фірма належить. От і все. Я ж ще раз заявляю: ні до сміттєвого заводу, ні до "Санкому" я ніякого стосунку не маю.

Близько 20% рівнян незадоволені якістю вивезення сміття (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

Адже ця фірма вже працювала у Львові і я їх перетягнув ще й сюди працювати. Єдиною моєю умовою було, щоб фірма була зареєстрована у Рівному і щоб податки йшли у наш міський бюджет.

— Як "Санком" з’явився у Рівному?

— Коли я став мером, то вирішив навести лад з вивозом сміття. Дав доручення своєму заступнику, щоб розробили і порахували, що потрібно. Порахували: 600 контейнерів і сім машин. Все разом — декілька мільйонів. Де такі гроші взяти?

Дав доручення Хмилецькому, щоб шукав варіанти. Він знайшов. Каже, що у Львові є фірма, яка займається сміттям. Я подзвонив меру Львова і запитав, як вони працюють: каже — нормально. Ми з ними зустрілись і запросили працювати ще й у Рівному.

У Рівному приватна фірма штрафуватиме людей за сміття (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ)

Трохи стало більше порядку зі сміттям. Опоненти глянули, що це мені "плюс". Але коли сказати, що фірма Хомка, то одразу — "мінус".

— А як на рахунок закидів щодо автовокзалу "Чайка"?

— Та ж сама історія. Яке я маю відношення до "Чайки"? Цей торговий центр побудували ще до того, як я став міським головою.

Мені потрібно було розвантажити дороги у цій частині міста. Я зустрівся з керівництвом "Чайки". Потім приїхав власник — зустрівся з ним. Переконав, що це їм вигідно, бо збільшиться потік людей, а значить і їхні прибутки. Вони погодились й побудували автовокзал. Користь і їм, і місту.

Депутати Рівнеради поділили державні мільйони між учителями і медиками

Скажу більше, якби я був мером, коли будувався "Епіцентр" і "Екватор", то я б добився, щоб вони побудували вокзал там. Щоб транспорт з дубенського і млинівського напрямку там розвантажувався, а не їхав через усе місто.

Он зараз на в’їзді зі сторони Луцька починають будувати оптовий ринок "Шелен", і там буде автовокзал. І маршрутки з Клевані й навколишніх сіл будуть їхати туди. Розвантажаться дороги, які ведуть до залізничного вокзалу.

Прикро, що коли бачать, що це добре для міста, намагаються якось це очернити. Але це вже мене давно не зачіпає. Був період, коли я дуже переживав з приводу кожного наклепу. З часом до цього звикаєш. Це не найбільша проблема — вся брехня рано чи пізно "вилазить".

— А яка найбільша проблема?

— Зменшення можливостей місцевого самоврядування. Є об’єктивні речі, з якими можна змиритись. Ну, наприклад, криза. Але змиритись з тим, що все вирішує Київ, — не можу. Змиритися, що казначейство на свій розсуд забирає наші з вами гроші, — не можу! От заклали гроші на парк Богомолова — не зробили. Запланували зробити "Лебединку" — не зробили. Заклали озеро доробити на Ювілейному — не доробили. Гроші є, в той же час їх немає — вони "висять" і їх не проплачують. Якщо ситуація не зміниться, то для себе я вже вирішив, що на третій термін балотуватись вже не буду.

Микола Азаров заборгував міському голові Рівного 14 мільйонів

Я переконаний, що демократична держава без дієвого місцевого самоврядування — неможлива. Допоки люди не навчаться керувати своїм під’їздом, наводити порядок навколо себе, будуть байдужими до того, що відбувається в їхньому будинку, у місті, в країні — доти в нас не буде сильної демократичної держави.

Я переконаний, що саме так з часом і буде. І Україна, пройшовши цей непростий шлях, стане сама європейською державою. Наголошую, наше майбутнє саме з Європою. Не сумніваюсь, що цього хоче більшість рівнян.

Наразі ж бачу свою задачу в тому, щоб з огляду на наявні ресурси зробити все можливе, щоб рівняни мінімально відчули всі ці проблеми.





На правах реклами