Ми у Facebook
25.12.2012, 08:21

У 2013 році світ охопить нова глобальна фінансова криза

Наступного року світ може зіткнутися із загрозою нової глобальної фінансової кризи.
Про це свідчить тривожна обстановка, яка зараз спостерігається повсюди, пише на сайті газети The Financial Times глава Королівського інституту міжнародних відносин і колишній член комітету з грошової політики Банку Англії Де Анне Джуліус, передає «Сегодня».

«Одна або кілька країн можуть покинути зону євро. Насильство може поширитися по всьому Близькому Сходу. Не виключено, що американський Конгрес зіштовхне країну з «фінансового обриву» в рецесію. Може розгорітися острівна суперечка між Китаєм та його сусідами, і Сполученим Штатам доведеться втрутитися», — вважає Джуліус.

Але найбільша небезпека, на її думку, полягає в тому, що одна з цих або інших подій «вжене світ в нову фінансову кризу».

На це є три причини. По-перше, світова економіка ще не зміцніла після кризи 2007-2008 років. По-друге, економічна політика вичерпала себе. Обидві — і фінансова, і грошово-кредитна політика — досягли меж своєї ефективності.

І, нарешті, третя причина — це політична слабкість. Тривала політика економії підриває підтримку правлячих партій. Периферійні країни єврозони знаходяться в особливій небезпеці. Слабка коаліція в Італії після виборів навесні або перемога прихильників незалежності Каталонії можуть стати не тільки початком кінця євро, але і спусковим гачком для початку нової світової фінансової кризи.

Щоб знизити цей ризик, необхідно міжнародне співробітництво, мета якого стане моніторинг кризових регіонів і, в разі необхідності, економічне стримування. Плани повинні включати готовність до запобігання розповсюдженню фінансової кризи з однієї країни в іншу частину світової економіки, не йдучи в протекціонізм.

Очевидним місцем, звідки могла б здійснюватися подібна координація, є «Велика двадцятка» (G20). Однак у наступному році її очолить Росія. На думку Джуліус, це ще одна причина для занепокоєння.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ