Ми у Facebook
25.12.2012, 17:12

Щоб у рівнян в оселях чисто було завжди! [+ПОРАДИ]

Щорічно на Землю падає близько 300 тисяч тонн космічного пилу, мільйони тонн пилу утворюються в результаті діяльності населяють її організмів і людини в першу чергу. Цей пил просто приводить у відчай: тільки вчора почистили килим, протерли меблі — і ось вона знову всюди.
На втіху таким же ледачим, як я, повідомлю, що вчені математично розрахували, що господині всіх типів (і чистюхи, і ледаща), які прибирають пил хто частіше, хто рідше, у кінцевому рахунку перелопачують її в однакових кількостях, пише megasite.in.ua. А перекладена з одного місця на інше, вона знову розлітається по всесвіту. Закон збереження: "якщо десь убуває, то в іншому місці прибуває".

Для чого ж ми тоді починаємо прибирання будинку?
- Для дезінфекції — зменшуємо кількість пилу, що вдихається, знищуємо шкідливі мікроорганізми, не даємо плодитися домашнім комахою.
- Запобігаємо передчасному старінню предметів, які нас оточують.
- Плекаймо своє естетичне почуття: хочемо, щоб в оселі було затишно, щоб вона мала гарний вигляд.
- За звичкою або з наслідування.

Але чи любите ви прибирати квартиру?
Я — терпіти не можу. Тому що ледащо. Але доводиться часом вдаватися настільки ненависній моїм лінощам справі. З радістю використовую для цього досягнення хімічної промисловості та приладобудування, а також деякі прийоми і правила.

Генеральне прибирання квартири
Хороші господині вважають, що генеральне прибирання треба влаштовувати 2-3 рази на рік, як мінімум — перед Великоднем і Новим роком. Навіть найбільш лінива господиня чи бруднуля до цих свят приурочує генеральне прибирання. Перетрушує всі шафи, перемиває весь посуд, миє холодильник і кухонні шафки, ванну і туалет з особливою ретельністю.

Враховуючи, що свята ці прикордонні між зимою і весною і між літом і осінню, саме час перебрати сезонний одяг. Той, що не одягали в цьому сезоні, і той, з якого виросли діти, я чищу і відношу до благодійних організацій.

А тепер приступаємо до самого прибирання. Я це "задоволення" розбиваю на маленькі порції. Починаю з вікон. Фіранки відправляються у пральну машину.

У цей час обмітаю стелю і стіни від пилу за допомогою щітки, покритої сухою ганчіркою. Якщо мені допомагає чоловік, то цю операцію довіряю йому, підключивши його до пилососа. Йому ж довіряється чистити дивани, ліжка, картини, книжкові полиці і взагалі все, де можна зібрати пил.
Переходжу до підлоги. Рухомі меблі (дивани, крісла, столи, стільці) зрушую зі своїх місць. Ретельно обмітаю плінтуси і кути. Все це підготовка до миття підлоги. Кам'яну підлогу добре змивати великою кількістю води (не скупитись) з шампунем для підлоги.

Потім воду зганяю убік гумовою насадкою швабри і збираю, і останній етап — протираю підлогу насухо добре викрученою ганчіркою.

Повертаюся до вікон. Мию їх засобом для скла. Фіранки і тюлі теж вже випрані і вологими я їх вішаю на карниз замість мотузок для сушіння білизни (навіщо двічі вивішувати — ліньки). Тут вони і висохнуть, і відвиснуть рівномірно, і прасувати їх, знову ж таки, немає необхідності. Все, кімната готова.

Прибирання ванни й туалету


Насамперед знімаю шторку над ванною. Вона з водовідштовхувальної тканини. Замочую її в розчині відбілювача, що містить хлор, і він чудово знімає плями цвілі й вогкості.

У великий тазик збираю всі флакони та флакончики з відкритих поличок.
Тепер розбризкую на стіни, ванну, умивальник та крани засіб для чищення кераміки та зняття вапняного нальоту від води. Вода у нашому районі дуже жорстка, і боротьба з нальотом без використання спеціальних засобів — справа майже безнадійна. Розмазую піну й залишаю на певний час, достатній для того, щоб обробити унітаз миючим засобом і залишити його на стінках на час, протягом якого змивають стіни і ванну великою кількістю води.

Повертаюся до унітаза і змиваю всі сліди прибирання. шторку прополіскую і вішаю на місце.

Залишилося вимити дзеркало, підлогу й повернути витерті-вимиті від пилу флакони-флакончики на свої місця. Все.


Прибирання на кухні

Це найнеприємніша частина генерального прибирання. Шафки, холодильник, плита. А скільки тарілок, чашок... Зате і можливість позбутися кухонного начиння, яким упродовж минулого року жодного разу не користувалася, або воно шалено набридло!

Отже... Тут теж розбиваю кухню на зони. Шафки чищу по черзі. Виймаю весь вміст шафки. Перебираю на "потрібне" і "непотрібне". Посуд завантажую в посудомийну машину і... Раніше, коли у мене не було її, завантажувала посуд у мийку і заливала гарячою водою з миючим засобом.

Поки посуд відмокає, протираю шафки ганчіркою, змоченою в рідині для миття посуду. Потім — просто вологою ганчіркою і витираю насухо. Залишаю дверцята шафок відчиненими, щоб останні провітрилися.

Вимитий і висушений посуд складаю в суху і провітрену шафку. Ця ж послідовність дій витримується при митті холодильника і плити. Знімні деталі замочуються в мильному розчині, всередині і зовні протираю ганчіркою з мильним розчином, потім — вологою, сухою. Обов'язково залишаю холодильник провітритися.

Маленька порада


У кухонному господарстві завжди знаходяться дрібні предмети, як то: кришечки, пробочки, резиночки та інші "-чки". Щоб не створювати зайвого мотлоху, збираю їх в коробочки й рівненько розставляю останні у висувні ящики.

Для чищення вікон, стін та стелі на кухні та у ванній діють ті ж правила, що і в кімнатах. Керамічну плитку на стінах і мармурову поверхню робочого стола мию за допомогою рідини для миття ванн — знімається вапняний наліт від жорсткої води, а крани і плитка блищать. Залишилось вимити підлогу з шампунем для підлоги і повісити фіранки. Кухня готова.

"Рівненська газета" № 51 від 20 грудня 2012 року





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ