Ми у Facebook
01.01.2013, 10:04

Рівне: екскурс у минуле та сьогодення міста [+Фото]

Воно чисте, затишне і тихе. У нас є чим пишатися і до чого прагнути. Рівне навіть тричі було столицею, а яке воно зараз? Роками розбудовувалось, зростало і розвивалось, а до чого доросло? Здійснимо разом екскурс в минуле та порівняємо з сьогоденням міста.
Що залишилось з минулого?
Вулиці Рівного досі криють за собою згадки про минулі часи. Кажуть, вулицю Кавказьку назвали на честь співпраці радянського уряду з урядом Кавказу. Втім, не всі схиляються до такої думки: рівняни так хотіли мати власні гори, що “Кавказом” називали горби, де був єврейський цвинтар. От так і вулиця стала Кавказькою.



Найбільш давніми вулицями Рівного можна вважати Замкову, Шкільну, Литовську, Велику Мінську (сучасну Пересопницьку), Німецьку (сучасна І. Мазепи).

А сучасна вулиця Соборна – виникла значно пізніше. Вулиці вулицями, але ж і старі будинки ще й досі розкидані в спальних районах міста. Деякі з них збудовані були в часи СРСР, а деякі значно раніше.



Є у Рівному багато старовинних будинків та цікавих пам’ятників. Про них неодноразово писали самі ж рівняни на нашому порталі у рубриці Репортер.OGO. Наприклад, у Рівному є будинок графині, кована брама 18 століття, а також пам’ятники-мігранти та будинок пов’язаний з племінником Петлюри і ще багато іншого.



Влітку, як в старі радянські часи в парку відпочинку імені Тараса Шевченка збираються затяті гравці, що вибивають в доміно або ж грають у шахи. Чомусь центр парку відпочинку мені суто радянський, не модернізований. Оживили його цьогоріч під час Євро-2012, там створили фан-зону, де рівняни вболівали за українську збірну.



Тихе, чисте, затишне?
Рівне - затишне, привітне. Зовсім не сіре, адже поряд з сірими багатоповерхівками, докупи туляться маленькі привітні будиночки найрізноманітнішого призначення. Правда, від забудови місто, як і всі інші також страждає. І вже збирається навіть обвалитись від забудови в центрі міста. Згадаємо недавні розмови про обвал підземного переходу.



А ось стосовно того, чи насправді воно чисте можна посперечатись. У 2011 році Рівне зайняло п’яту сходинку у рейтингу міст із найбільш забрудненим повітрям за даними дослідження Центральної геофізичної обсерваторії МНС України. Довго точились суперечки навколо цього рейтингу і самі рівняни скептично віднеслись до таких результатів.



Чим же прославилося наше місто?
Рівне славиться багато чим. Ми називаємо себе бурштиновою столицею України, але ж чи на довго? Скільки того бурштину вивозиться нелегально і скільки ще вивезуть його з цінних родовищ Рівненщини. Ще одна гордість міста – льонопромисловість. За часів СРСР Рівне було одним з провідних міст, де виготовляли лляні речі. Льонокомбінат в місті й досі функціонує, але одяг там шиють не з льону, та й технології змінились.

Маємо ми й інші досягнення:
богема: в місті функціонує чимало тетрів: Рівненський облмуздрамтеатр, Театр ляльок, молодіжний експерементальний театр “МЕТР”, християнська театральна студія “Сонях”, театральна студія “Від ліхтаря”, театр-студія “Маленький принц”. Не зважаючи на те, що місто порівняно невелике, театралів і цінителів театрального мистецтва у Рівному вистачає)



молодь: можна лише позаздрити тому, наскільки активними є молоді рівняни. Окрім молодіжних організацій, які успішно функціонують на території міста, є також чимало дітей та підлітків, які неодноразово перемагали в численних конкурсах, проектах.



кавова культура: ми, звичайно, не у Львові живемо, але кав’ярень також маємо не мало. При чому, багато з них досить колоритні, там є на що подивитися і є що смачненьке скуштувати.

Куди повести туриста в Рівному

Я б насамперед відвела його до краєзнавчого музею. А що? Нехай спочатку з історією познайомиться, бо ж, як то кажеться, без минулого немає майбутнього. А далі повсюди по-трішки: Соборною, парками, до пам’ятників, від залізничного вокзалу до автовокзалів, в драмтеатр, в зал камерної музики, в зоопарк, в десяток торгових центрів…Не довго, але список ще можна продовжувати.



А от куди б не змогла відвести і що не змогла показати – це закулісся міста. Кажуть, щоб зрозуміти, чим живе місто, треба заглянути в найпотаємніші його закутки. Де ж знаходяться ці потаємні закутки в Рівному? Скажу вам відверто, довго намагалась це зрозуміти і врешті дійшла висновку, що не на Театральній площі чи на вулиці Соборній. Молоде покоління Рівного творить свою історію в закутках. Окрім тих, що на виду, інші створюють свої творчі майстерні в підвалах. Не вірите? А це правда,в місті є десятки підвальних танцювальних та музичних студій, молодіжні театри. Вони на своїй хвилі роблять наше майбутнє, може не часто виринають зі свого світу, але дають про себе знати, безумовно.



Для підвального життя колись навіть хотіли використувувати бункер Еріха Коха, постаті часів Другої Світової, який знаходиться практично у центрі міста. Можливо, ініціатива і мала б продовження, але не склалося. І надалі бункер затоплює водою, а могло б бути чудове місце для закулісної рівненської тусовки.



А скільки фотографів в нашому місті! Фотостудій в Рівному хоч греблю гати, та й самобутніх фотографів та фотохудожників також вистачає.

Що кажуть про Рівне рівняни і мешканці інших міст?

Рівняни вважають своє місто комфортним для життя:
Рівне – це найкрутіше місто. Воно комфортне і гарненьке. Комфортне через те, що невелике, а гарненьке тому, що літом дуже зелененьке. А ще Рівне – креативне. (Віталій, рівнянин, студент).

Рівне є комфортним для життя, оскільки це не мегаполіс, воно невелике (порівняно з Києвом, Харковом, чи іншими містами-мільйонниками), відносно екологічно чисте, не має шкідливих виробничих об'єктів (як Маріуполь чи Донецьк), люди привітні і у місті немає гостро виражених конфліктів на грунті релігії (як у Сімферополі ), раси (Тернопіль) чи національності (Львів). І у Рівному важко заблукати - всі дороги ведуть на Соборну! (Юлія, студентка, молода мама).

Зустрічаються й інші думки:
Я вважаю наше місто досить комфортним , затишним, з достатньою к-тю розважальних та культурних закладів. Але разом з тим воно малоперспективне для молоді у зв’язку з складністю працевлаштування і подальшого розвитку(Олександр, рівнянин, працює за кордоном)

Дехто називає місто великим селом, бо тут всі всіх знають і нічого не можна приховати. В Рівному і досі влітку продають квас з бочки, чого вже давно нема в багатьох інших містах України. В маршрутках в місті розраховуються при виході, коли в інших містах – при вході. А ще тут є єдиний в Україні пам’ятник Симону Петлюрі і не єдиний пам’ятник Тарасу Шевченку. В Рівному є пивзавод, льонокомбінат та музей бурштину і багато хто розмовляє суржиком, таким собі поліським суржиком, - це узагальнена думка туристів та гостей міста.



А ось про що ми дізналися із соцмереж:
Я мало где был в Ровно, но мне понравилось. В “Кофейной комнате” очень вкусная и дешёвая (по сравнению с ценами в Минске) пицца. Жаль, чек потерял, потому и не вспомню название пиццерии. Там пиццу на деревяных тарелках подавали. Года 2 назад.
Очень понравился крокодил и прочие фигуры, покрытые мозаикой.
Но хотел бы больше узнать про Ровно. (Євген, гість з Мінська)

Якщо на Театральній площі сісти на маршрутку, яка їде до Нового Двора, і вийти на кінцевій зупинці, зовсім поруч буде чудова кладочка, яка виходить прямо в озеро. Особисто я дуже люблю те місце.
Якщо погода гарна, можна прогулятися до Бармаків - звідти Рівне видно, як на долоні. (Роман, рівнянин)

Зазвичай показую місто двома маршрутами - всі починаються з центру.
1. Йдемо в Парк Шевченка (фонтани, скульптури, колесо огляду), виходимо біля Покровського (дивимося сам собор), потім спускаємось знову вниз до Майдану по Соборній (Міська рада, пам'ятник Климу Савурі, один з найстаріших будинків центру (Соборна 15), мозаїчний фасад пошти, майдан.

2. Лебедине озеро, Краєзнавчий музей, німецький бункер, р.Устя, Гідропарк, Дитяча залізниця (влітку можна і покататися;), Органний зал, пам'ятник Марії Несвицькій, вул.Соборна, Драмтеарт, Ляльковий театр, Музей бурштину, найстаріша дерев'яна церква Рівного на вул. Шевченка, там же й найстаріша будівля Рівного - одноповерховий дерев'яний будиночок, “Бродвей”, майдан. (Вікторія, рівнянка)

Для більшості рівнян і не тільки наше місто асоціюється із затишком:
Для мене Рівне – це місто піци, фотографів та ді-джеїв (Віктор, студент).

Рівне асоціюється з атмосферними вечорами та сірими днями (Ольга, студентка).

Воно мені рідне, тому поганого сказати не можу. Рівне – це місто зелених парків, затишних вулиць і святкових фонтанів (Олексій, менеджер).

Так як я не місцева, то Рівне асоціюється в мене з відпочинком – раніше приїжджала в Рівне тільки щоб з друзями погуляти. Також Рівне асоціюється з можливістю знайти хорошу роботу. Ну і звичайно, Рівне асоціюється з покупками одягу! (Юлія, студентка).

З чим у Вас асоціюється Рівне?

І, цікаво: куди б ви порадили піти іноземцю у нашому місті (за умови, що у нього є лише дві години часу)

Коротка історична довідка





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ