Ми у Facebook
03.01.2013, 10:00

Для чого соломинка – щоб пити коктейль чи розмішувати його?

3 січня 1882 року власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків Марвін Стоун отримав патент на паперову соломинку для коктейлів. У трубочки американця був маленький діаметр – щоб випадково не втягнути в себе кісточку лимона.
Перші соломинки для всмоктування напоїв в рот були відомі ще нашим далеким предкам, які помітили чудові властивості пустотілих стебел різних злакових культур. Найпопулярнішими багато років були трубочки із житньої соломи. Їх використовували у дешевих забігайлівках, салунах і пабах, щоб не підхопити, бува, якоїсь зарази з погано вимитих країв склянки (міцних напоїв це не стосувалось – спирт, як відомо, вбиває бактерії!)

Сучасні трубочки мають більш комфортний для пиття діаметр і гнучку гофровану верхівку, що згинається під будь-яким зручним кутом. Автор винаходу – Джозеф Фрідман. Геніальна ідея прийшла американцю в голову, коли він спостерігав за маленькою племінницею, що безуспішно боролася з високою склянкою і довгою прямою соломинкою, намагаючись допити молочний коктейль.

Прозорі пластикові трубочки, крізь які прикольно спостерігати, як піднімається молочний чи шоколадний коктейль, винайшов у середині минулого століття власник маленької фабрики швейних машинок в Балтиморі Отто Дайфенбах.

Зараз у світлі боротьби з пластиком, все більше барів та кафе повертаються до паперових соломинок.

У лонг-дрінки (мохіто, лонг-айленд айс ті, піна-колада) бармен зазвичай кладе дві трубочки… Чи це така форма подачі, чи щоб спробувати кожен шар коктейлю окремо, чи для більш зручного розмішування або щоб швидше випити й замовити наступний дрінк – зараз вже й не важливо…

І все ж, для чого потрібна соломинка – щоб пити коктейль чи розмішувати його?

Ось деякі правила етикету:

- Якщо напій подають у дорогому кришталевому бокалі на пафосному банкеті в престижному ресторані, то трубочка, швидше за все, використовується, щоб перемішати напій. Хоча, дорогий заклад міг би подбати й про високі срібні чи принаймні нержавіючі високі ложечки. Тож у будь-який момент ви можете відкласти пластикову трубочку на край тарілки й спокійно пити коктейль з бокала чи склянки.

- Якщо ж ви перебуваєте у барі, пабі, кафе середнього класу чи на фуршеті, то спокійно можете пити маленькими ковтками через трубочку соки, коктейлі та інші напої.

- Але якщо напій надто густий, а трубочка завузька для пиття, використовуйте її для розмішування напою і льоду.

- Навіть у дешевому фастфуді і вдома не забувайте про елементарні правила поваги до оточуючих й привчайте до цього дітей: не дути в трубочку, щоб утворилися бульбашки, не намагатися висмоктати весь коктейль з дна та стінок склянки, видаючи при цьому гидкі характерні звуки.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ