Ми у Facebook
09.01.2013, 14:26

Які банки можуть бути уразливими в 2013 році

Ліквідація КБ "Базис", "Банку Столиця" та "Інпромбанку". Тимчасова адміністрація в "ЕрДеБанку" та банку "Таврика". Проблеми в цих банках мали можливо не стільки економічний, скільки політичних характер. Такі підсумки діяльності банківської системи у 2012 році. Але це може продовжитись і в 2013-му.
Ліквідація банку за політичними мотивами ("Базис", що належав Арсену Авакову) чи за "замовленням" ("ЕрДеБанк", власник якого Руслан Демчак заважав перемозі на виборах депутату Григорію Калєтніку, та "Таврика", власник якого не хотів по-хорошому віддавати Київський ювелірний завод) – такими, на думку інтернет-сайту "Економічна правда", є сьогоднішні реалії.

Як зазначає видання, у 2013 році найбільш загрозливо виглядає позиція банку "Фінанси та Кредит", власником якого є Констянтин Жеваго. Показник адекватності капіталу банку (10,4%) наближається до встановленого НБУ мінімуму в 10%. Банк також отримав великий обсяг рефінансування (понад 5 млрд грн).

Окрім того, Жеваго не може похвалитись сильною політичною підтримкою у діючої влади. Раніше один із найбільших спонсорів БЮТ, ставши народним депутатом, так і не приєднався до Партії регіонів. Активами імперії Жеваго вже давно цікавляться інші фінансово-промислові групи.

Від "доброї волі" НБУ залежить також "Імексбанк". "Імекс" був у попередньому переліку на рекапіталізацію у 2008 році. Зараз він, схоже, має достатньо капіталу, проте майже 3 млрд грн рефінансування роблять банк надзвичайно вразливим. Позитивним є те, що в "Імексу", принаймні, є достатній рівень власного капіталу.

У трохи кращому стані перебуває "Брокбізнесбанк". Цей банк має, не перший погляд, дуже хороший показник адекватності капіталу (18,1%). Проте якщо вірити офіційній звітності, то у "Брокбізнесу" ледь не найкращий по якості кредитний портфель.

Резерви під видані кредити фізичним особам складають всього лиш 6% від кредитного портфелю, а юридичним – лише 4%. Для банків, які більш адекватно визнали збитки по виданим кредитам, списання складають біля 30% для кредитів фізичним особам, та принаймні 10% для юридичних. Найбільш ймовірно, реальний обсяг регулятивного капіталу банку значно менший, і близький до мінімального значення у 10%.

Більше чтайте тут.





На правах реклами