Ми у Facebook
17.01.2013, 10:30

Керівники країни візьмуть участь у заходах до дня Соборності України [Програма заходів]

День Соборності відзначається відповідно до указу Президента України від 25 січня 1999 року.
З 2012 року День Соборності України об'єднаний в єдине свято з Днем Свободи, який був перенесений указом Президента з 22 листопада - дня початку "Помаранчевої революції". У цей день в Києві пройдуть офіційні урочисті заходи, в яких візьмуть участь керівники країни.

Програмою святкувань Львівської облдержадміністрації до Дня Соборності заплановано проведення 21 січня о 18:00 урочистостей у Львівському національному театрі опери та балету. 22 січня з 10:00 керівники області покладуть квіти до Меморіалу воїнам Української Галицької Армії та до могили Президента Національної Ради ЗУНР Петрушевича. Учасники заходів також візьмуть участь у покладанні квітів до Меморіалу Українських Січових Стрільців.

В Одесі у День Соборності, 22 січня, відбудуться церемонії покладання квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку (10:00) та Івану Франку (11:00). В урочистостях візьмуть участь керівники міста, представники ветеранських, громадських організацій та об'єднань, а також дипломатичних місій, акредитованих в Одесі.

У Полтаві 22 січня відбудеться традиційне покладання квітів до пам'ятника Шевченку. Будуть вивішені державні прапори на будівлях держустанов, підприємств, організацій, фасадах приватних будинків. Представники влади звернуться до релігійних організацій з пропозицією провести з нагоди Дня Соборності молитву за Україну.

Історична довідка

У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали договір. 22 січня 1919 цей договір, що увійшов в історію як акт злуки - акт об'єднання українських земель, був оприлюднений у Києві на Софійській площі.

Це державне свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти єдність і незалежність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Єдиною Україна пробула недовго: важкий економічний і воєнний стан, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Вже через кілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття - Чехословаччина.

І нехай акт злуки 1919 виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. І 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова.

У Києві День Соборності України традиційно відзначають великим концертом творчих колективів з усіх областей України та Автономної республіки Крим на головній площі столиці Майдані Незалежності.





На правах реклами