Ми у Facebook
18.01.2013, 08:40

Сьогодні - другий Святвечір, або Голодна кутя

18 січня у православному світі відзначається Голодна кутя, яка, за своєю суттю, є вечором-приготуванням до великого свята Богоявлення Господнього Хрещення.
Це пам'ятний день для християн, оскільки саме тоді відбулося хрещення Ісуса Христа. Як відомо, його в річці Йордан хрестив Іоанн Предтеча.

Слово «хрещення» походить від грецького поняття «занурення». Цей обряд раніше був очисним обмиванням, але в сучасному християнстві хрещення має інше значення: взяття на себе хреста.

Так само, як і в Різдвяний святвечір, у цей день слід дотримуватися суворого посту, а увечері християнські родини збираються за святковим столом, де подаються пісні страви.

У цей день у храмах також здійснюється велике освячення води, яку потрібно надпити під час Святої вечері. За традицією на Голодну кутю виконуються ті ж самі обряди, що й на Багату, але вже не так урочисто.

19 січня — Водохреща. Історія та традиції свята


На Голодну кутю зараз заведено освячувати воду. Водохрещення проводять в православних храмах. Туди всі люди приносять воду, щоб священик покропив її. Крім того, вважається, що вода, набрана з будь-якого природного джерела під час Голодної куті, вже має цілющу силу.

А вранці йдуть на Святкову Літургію, яка завершується великим освяченням Йорданської води.

Поради рівнянам: як правильно купатися на Водохреща


Така вода може зберігатися дуже довго. Її потрібно пити потроху натщесерце і обов'язково після молитви. Християни вірять, що вода, освячена в день Голодної куті, позбавляє людей від різних душевних і тілесних недуг. Але для цього людина не повинна мати зла або поганих задумів на серці.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ