Ми у Facebook
02.11.2014, 16:50

Чим корисна хурма і скільки її треба з'їдати в зимовий період?

З першими заморозками починається сезон хурми. Цю ягоду в Японії називають "сливою богів", дуже корисного і живильного плоду. Але чи можна їсти хурму всім без винятку?
Сортів хурми - близько 200. Плоди різноманітні за смаком, але вони майже завжди при цьому так чи інакше солодкі і терпкі. Дієтологи рекомендують їсти тільки остаточно дозрілі, самі спілі з них.

Чим корисна хурма

Більшість вчених думок зводиться до того, що користь хурми для здоров'я людини - величезна, тому що в міститься багато цінних мікроелементів:

- Вітамін А (каротин). На нього вказує помаранчевий колір: чим насиченіше забарвлення плоду, тим більше каротину.

У чому користь: природний вітамін А підтримує здоров'я шкіри і органів зору, а, крім того, оберігає від утворення ракових клітин.

- Калієві солі

У чому користь: ці мікроелементи дуже важливі для життєдіяльності серцево-судинної системи.

- Магній

У чому користь: нормалізує роботу вивідних органів, активізує процеси позбавлення від токсинів і шлаків.

- Вітаміни С і РР

У чому користь: зміцнюють імунітет, благотворно впливають на нервову систему, допомагаючи долати стреси, депресивні настрої, безсоння.

- Дубильні речовини

У чому користь: хурма активізує роботу кишечника. Маски з її м'якоті ефективно покращують стан шкіри, схильної до запалень, вугрових висипань.

Фахівці також вважають, що хурма покращує травлення і нормалізує тиск, допомагає організму швидко відновитися після хвороби, перешкоджає розвитку гіпертонії, а її щоденне вживання (100 р.) є хорошою профілактикою атеросклерозу.

Калорійність хурми

Калорійність хурми оцінюється як 62 кал. на 100 м.

Плоди насичені рослинними цукрами, корисними для серця. Саме вони роблять плід таким поживним. Проте варто врахувати, що медики не рекомендують включати хурму в раціон діабетиків.

Протипоказання

Людям, які страждають на запори та розлади кишківника, вживати хурму, навіть дуже стиглу, слід в їжу слід вкрай обережно. Інакше може розвинутися непрохідність.

Здоровим, на думку медиків, можна з'їдати від 2 до 5 середніх плодів протягом дня. Причому, починати "сезон хурми" краще з мінімальної кількості, щоб перевірити свій організм на сприйнятливість.





На правах реклами