Ми у Facebook
21.01.2013, 07:35

Водіїв чекають нові правила від ДАІ

Водіїв чекають нові вимоги ДАІ, спрямовані на підвищення безпеки на дорогах. Про них розповів головний даішник країни - начальник Департаменту ДАІ МВС України Валерій Лозовий.

Про ЦИФРИ
У 2012 році ДАІ зареєструвала 30536 ДТП з потерпілими, це трохи менше, ніж у 2011-му. Загинули 5046 чоловік, це приблизно та ж цифра, що і рік тому (тоді - на 138 осіб менше). Тобто в кожне шосте ДТП забирало життя людини, в кожному третьому випадку гинули пішоходи. Головні причини аварій - перевищення швидкості (кожен четвертий випадок) та порушення правил маневрування (кожен п'ятий).

Водії та пішоходи до 20 грудня можуть змінити Правила дорожнього руху

Про ШВИДКІСТЬ
Так як наші лихачі все ще займають перше місце в рейтингу причин аварій, то ДАІ не буде збільшувати до 80 км / год з нинішніх 60-ти дозволену швидкість руху в містах на 3-4-смугових дорогах з розділовим загородженням (лише на автомагістралях можна їхати і 150 км / год), хоча правила це допускають. Такий експеримент був у 2009 році в Києві, але через рік його припинили, тому що збільшилася аварійність. Зате незабаром почнеться масова установка на дорогах держзначення (наприклад, Київ-Одеса) автоматичних реєстраторів швидкості «Гарпун» (ціна кожного - близько 100 тис грн), які в режимі реального часу передадуть фото автомобіля-порушника на найближчий пост ДАІ. Водія зупинять і складуть протокол.

Водіям заборонять їздити з шинами не по сезону

Про РЕМЕНІ
У ДАІ обіцяють знову взятися за ремені безпеки. Після введення кілька років тому підвищених штрафів водії пасажири стали пристібатися, але нині повсюдно це ігнорується. Так що ДАІ активізує свій контроль. У випадку порушення водія оштрафують на 51-85 грн.

Про ЄВРОПРОТОКОЛИ
Без участі ДАІ документи про аварію оформляють у поодиноких випадках, так що роботи в цьому сенсі у даішників не поменшало, їм, як і раніше, доводиться виїжджати на ДТП. Водії кажуть, що викликати ДАІ їм радять в страхкомпаніях, та й не всі вміють грамотно все оформити самі. У відповідь ДАІ збирається навчати майбутніх водіїв в автошколах, як правильно заповнити протокол без інспектора, і проводити роботу із страховиками.

Українці возять в аптечках заборонені в Росії препарати

Про ШТРАФИ
Номери авто тих, хто не сплатив штраф, через місяць потрапляють в базу даних ДАІ. Дорога сканується в автоматичному режимі на 95-ти постах по всій Україні, авто неплатника затримують і викликають держвиконавця. Далі два варіанти - негайна оплата штрафу з пенею або продаж машини.





На правах реклами