Ми у Facebook
21.01.2013, 18:35

У Рівному борці за чистоту української мови взялись за газети

Фото з vk.com

Рівно за місяць на Рівненщині оголосять підсумки щорічного мовного моніторингу, який уже вчетверте проводять науковці та громадські активісти. Тема цьогорічного проекту — мовна культура засобів масової інформації. Бажаючі зробити внесок у розвиток української мови ще мають час долучитися до акції!
Під час першого моніторингу, який проводили навесні 2009-го, його організатори досліджувати мовну культуру рівненських чиновників та політиків. Наступного року на грамотність перевіряли студентів. А у 2011-му в рамках проекту склали міні-словник сленгу.

- Цьогоріч основну частину роботи в рамках мовного моніторингу виконують студенти гуманітарного факультету Острозької академії, - розповідає керівник проекту, викладач кафедри журналістики та літературознавства НаУ "Острозька академія" Вікторія Назарук. - Вони аналізують провідні видання Рівненщини на предмет дотримання норм літературної української мови. Адже метою нашого моніторингу є саме виявлення найтиповіших мовних відхилень у ЗМІ Рівненської області.

До участі у проекті запрошують усіх бажаючих — не лише студентів вищих навчальних закладів Рівненщини, а й школярів, громадських активістів, усіх небайдужих до розвитку української мови. Учасників моніторингу, які зберуть та узагальнять найбільше зразків мовних відхилень, відзначать призами. Відбудеться це на підсумковій прес-конференції 21 лютого, з нагоди Міжнародного дня рідної мови.

На Рівненщині молодь зібрала 360 слів на межі непристойності

- Про необхідність захисту української мови останнім часом говорять чимало, особливо після ухвалення сумнозвісного закону Ківалова-Колесниченка, - зазначає Вікторія Назарук. - Ми ж вирішили підійти до мовної проблематики з дещо іншого боку, більш, так би мовити, фахового. Річ у тім, що для інформаційного простору власне Рівненщини, який є переважно україномовним, проблема витіснення державної мови російською є не настільки актуальною, як для столиці, східних або південних регіонів України. Але для нас актуальним є інший ракурс мовного питання: як саме ми говоримо і пишемо українською? Наскільки дотримуємось норм літературної мови, чи не зловживаємо суржиком, не засмічуємо нашу українську непотрібними запозиченнями або ж відвертими мовними помилками? Оскільки засоби масової інформації покликані виступати своєрідним взірцем мовлення, ми й вирішили зосередити увагу саме на них. Для студентів це буде хорошою мовною практикою, а для всіх, хто буде причетний до моніторингу, - приводом замислитись, зробити певні висновки на майбутнє, аби наша українська мова ставала чистішою, досконалішою, такою, якою прагнуть її бачити усі, кому небайдуже рідне слово.

Яких мовних помилок найчастіше припускаються політики та посадові особи Рівненщини?

Вас зацікавила участь у мовному моніторингу? Тоді звертайтесь за детальнішою інформацією на кафедру журналістики та літературознавства Національного університету «Острозька академія», 35800, м.Острог, вул. Семінарська, 2, тел./факс.: +38 (03654) 2-29-49 (внутрішній 121), або (096) 800 61 30.

Професор Іван Хом'як: Доля української мови залежить від кожного з нас





На правах реклами