Ми у Facebook
22.01.2013, 12:39

Мінфін підготував нову версію податку для багатих

Фото obozrevatel.ua

Мінфін запропонував з 2014 року, крім квартир, житлових будинків і автомобілів, також оподатковувати нежитлові приміщення та великі земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків.
Як повідомляється, 21 січня Мінфін оприлюднив проект змін до Податкового кодексу, що передбачає з 2014 року податки на багатство і предмети розкоші. Перший варіант законопроекту влітку вже передавався у Верховну раду, однак так і не був розглянутий у сесійній залі. Тому з відставкою уряду в грудні він був відкликаний, пише "Комерсант-Україна".

У допрацьованому документі Мінфін зберіг вимогу скасувати податок на нерухомість, який набув чинності з 1 січня як загальний податок, і ввести замість нього податок на майно.

З 1 січня 2013 року вводиться новий податок на нерухоме майно

Він передбачає, що фізичні та юридичні особи платитимуть 0,5% від оціночної вартості квартир загальною площею 200 кв. м і вартістю понад 1000 МЗ (тобто 1,15 млн гривень), дачних, садових і житлових будинків - площею 500 кв. м і вартістю 2500 МЗ (2,87 млн ​​гривень), об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника, - 600 кв. м і 3000 МЗ (3,44 млн гривень), пише видання.

З українців хочуть "здирати" податок за балкони і туалети

Розрахована за цією формулою сума податку не може бути менше 2% МЗ за кожен квадратний метр загальної площі житла.

На відміну від першої версії документа, тепер Мінфін запропонував також оподатковувати нежитлові приміщення, розташовані на земельній ділянці, де знаходиться будинок або дача. Сплатити податок доведеться і платнику, який є власником таких приміщень загальною площею понад 500 кв. м і вартістю понад 2000 МЗ (2,29 млн гривень).

Вводити валютний податок офіційно передумали

Крім того, Мінфін продовжує наполягати і на справлянні податку з рухомого майна - ставка прив'язана до обсягу двигуна та вартості транспортного засобу. А автомобілі старше п'яти років, як і в першій версії законопроекту, до оподаткування вирішили не залучати.

Як пише видання, за таким же принципом будуть обкладатися податком яхти, літаки, вертольоти, але без знижувального коефіцієнта.

Крім того, знизилася планка вартості для оподаткування предметів розкоші: з 50 до 20 МЗ (22,94 тис гривень) для виробів з дорогоцінних металів, годинників, мобільних телефонів і до 30 МЗ (34,41 тис гривень) для предметів мистецтва і колекціонування, взуття, одягу, хутра.

Податківці змусять усіх декларувати свої доходи

Власники таких предметів розкоші повинні будуть платити 10% від вартості їх придбання плюс ПДВ при ввезенні.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ