Ми у Facebook
22.01.2013, 18:00

Поради рівнянам: Які існують пільги зі сплати податку на нерухоме майно

Із 1 січня 2013 року вступила в силу норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб, обкладатиметься податком.

Оподатковуватимуться будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме – житлові будинки, прибудови до них, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах.

Переважна більшість українців від введення нового податку не зазнає додаткових фінансових витрат. Адже для фізичних осіб Податковим кодексом передбачено ряд пільг. Так, не оподатковуються квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м кв. та 250 м кв. відповідно.

Однак, якщо у власності людини перебуває кілька об’єктів житлової нерухомості, то пільга застосовуватиметься лише до одного з них, за вибором власника нерухомого майна.

Податок на житло: скільки заплатимо за зайвий метр з січня і як зменшити цю суму

Громадяни, які мають у власності кілька житлових об’єктів, за бажанням можуть звернутися до податкової для визначення об’єкта, за який буде сплачуватися податок на нерухомість. В інакшому випадку пільга застосовуватиметься до того житла, в якому платник податку зареєстрований.

Не всі об’єкти житлової нерухомості підлягають оподаткуванню, а саме:

майно, яке перебуває у власності держави або територіальних громад;
об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження або безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом;
будівлі дитячих будинків сімейного типу;
гуртожитки.

Не оподатковується також житло, що належить багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але за умови не більше одного такого об’єкта на сім’ю, та садовий або дачний будинок, але не більш як один такий об’єкт на платника податку.

Органи ДПС України обчислюють суму податку на нерухоме майно для фізичних осіб та до 1 липня звітного року за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості надсилають податкове повідомлення – рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити.

Які ціни на квартири у Рівному?

У разі, якщо фізична особа не згодна з розрахунками податкової служби, вона має право звернутися до органу ДПС для звірки даних щодо об’єкта оподаткування на підставі документів, які підтверджують право власності на нерухомість.

На відміну від фізичних осіб, юридичні особи самостійно на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт, обчислюють суму цього податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього року подають органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

За несвоєчасну сплату податку на нерухомість передбачено штрафні санкції. При затримці сплати до 30 днів сума штрафу складатиме 10 відсотків погашеного податкового боргу, більше 30 днів – 20 відсотків.

З детальною інформацією Ви може ознайомитися на офіційному веб-порталі ДПС України (www.sts.gov.ua) у банері «Податок на нерухоме майно».

Про це повідомили з Відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м.Рівне.





На правах реклами