Ми у Facebook
23.01.2013, 16:30

У Рівному вручну виготовляють прилади для досліджень космосу та чекають на... астероїд [+Фото]

Хоч розвиток науки у нашій державі знаходиться далеко не на першому місці, рівненська наука на місці не стоїть. Техніку для фізичних та астрономічних досліджень місцеві науковці виготовляють власноруч, а здобувати безцінний науковий досвід їздять до Швейцарії.
Для того, щоб наука розвивалася, потрібні не лише гроші, а й бажання. Про це говорять рівненські науковці. Зокрема, це стосується й навчання дітей, для яких фізика чи астрономія стає нецікавою, через обмаль практики.

- Навчальна програма з астрономії за часів СРСР включала в себе практичні спостереження, - розповідає доцент кафедри методики викладання фізики та астрономії РДГУ, керівник гуртка "Аерофізика та космічні дослідження" Рівненської Малої академії наук Ігор Семещук. - Школи тоді забезпечували відповідним обладнанням для проведення досліджень космосу. Були навіть обов'язкові спостереження в позаурочний час. Сьогодні програма обов'язковість таких спостережень та досліджень не передбачає.

Як стверджує науковець, відповідними приладами для досліджень не забезпечуються не лише школи. Їх брак відчувають і в Малій академії наук. Щоправда, вихід з ситуації знаходять.

- Без практики нічого не буде, бо без практики не цікаво, - говорить керівник гуртка "Аерофізика та космічні дослідження" Рівненської Малої академії наук учнівської молоді Віталій Янішевський. - Голова й буде дурна, якщо буде пуста. Як можна займатися астрономією, якщо немає телескопа? Багато що можна зробити власноруч і для цього можна затратити мінімум сил та коштів.



Як приклад, Віталій Янішевський продемонстрував кілька приладів, за допомогою яких можна проводити спостереження за небесними тілами.



Віталій Янішевський нагадав, що на даний час для проведення космічних досліджень можна використовувати мобільні пристрої, які можна легко транспортувати.



До того ж, Рівненський будинок вчених уже два роки як обладнаний мобільним телескопом, за допомогою якого можна проводити спостереження.

Щоправда, телескоп досі не працює... Як стверджують самі науковці МАН процедура його налаштування досить довга й складна, проте в перспективі його планують активно використовувати.

- 15 лютого поряд із Землею пролетить великий астероїд, - розповів Віталій Янішевський. - Його можна буде спостерігати й у нас, тому, якщо не буде хмар, плануємо провести спостереження за ним.



Використовуючи власні розробки, рівненські науковці здобувають досвід за кордоном. Зокрема, минулого року двоє рівненських науковців відвідали "Європейський центр ядерних досліджень" (CERN) у Швейцарії й на власні очі побачили Великий адронний колайдер. Отриманими знаннями науковці поділилися з рівненськими вчителями фізики й астрономії та вихованцями РМАНУМ на спеціалізованому семінарі, який провели уже втретє.



- Це найбільш прогресивний дослідницький центр, де працюють науковці з усього світу, - розповів викладач кафедри методики викладання фізики та астрономії РДГУ Володимир Левшенюк, який відвідав CERN. - Приємно було почути, що Україна також бере участь у такому грандіозному проекті, як Великий адронний колайдер. І ще приємніше було дізнатися, що наші співвітчизники, у минулому вихованці МАН, Олексій Кононов з Харкова та Олеся Щуцька з Вінниці, у CERN вважаються одними з найбільш перспективних молодих вчених.

Як зауважив Володимир Левшенюк, молодим науковцям потрапити на роботу у CERN з України - цілком реально, адже достатньо подати заявку на сайті центру.





На правах реклами