Ми у Facebook
24.01.2013, 07:00

У 2013-му на рівнян чекають морози під -30 градусів, часті відлиги і дощове літо

Синоптики прогнозують у 2013-му відсутність сильних морозів. Немає передумов для ранньої весни, а літо для Рівненщини буде дощовим.
Минулий рік став рекордним – він потрапив до десятки найтепліших за всю історію спостереження за кліматом у світі, тобто з 1850 року. Про це свідчить звіт Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

А от якою буде погода у 2013 році, розповіли народні та професійні синоптики, кліматологи, нумерологи та астрологи.

Що кажуть народні синоптики
Щоправда, традиційного прогнозу на кожен місяць окремо від улюбленого народного синоптика Володимира Лиса з Луцька цьогоріч не буде. Оскільки пан Лис уже другий рік поспіль не робить прогнозів погоди.

Як поділився відомий волинський письменник і журналіст Володимир Лис, йому це набридло: “Хотів розпрощатися з цим заняттям ще раніше, але мій редактор не дав. Сказав, що мої прогнози піднімають тираж газети", – сказав Лис.

Натомість свій прогноз погоди цьогорічної зими пропонує рівнянин, колишній науковець, а нині пенсіонер Василь Троцюк, який багато років займається аналізом інформації міжнародних кліматичних центрів, пише rivnepost.

— Справжні морози традиційно почнуться з 15 січня, але температурного мінімуму вони не досягнуть. Пік морозів цієї зими припаде на лютий, але такого морозу, як у лютому 2012 року, не буде.

Оскільки закінчується екстремальне погодне триріччя, у 2013 році літо буде менш яскравим, а зима — більш помірною, м'якою. Тож загалом морози будуть менш сильні, ніж торік: на заході — до -25, на сході — до -28. Снігу цієї зими випаде набагато більше, ніж торік. Але й відлиг буде багато.

За підрахунками народного синоптика з Дніпропетровська Валерія Некрасова, два останні місяці зими обіцяють бути суворими, пише regionews.sm.ua.

“Зима до нас буде добиратися довго, але й відступатиме повільно. Березень можна буде сміливо назвати ще одним зимовим місяцем – зі снігом та холодними вітрами. Так, 8 березня буде холодно і піде мокрий сніг. Почне теплішати ближче до кінця місяця. Квітень буде дощовий і холодний, - каже народний синоптик. - На цьому, власне, весна і закінчиться, оскільки травень вже з 9 числа буде по-літньому спекотним – до +20°С з суховіями”.

Тому, за словами народника, аграріям потрібно буде встигнути схопити вологу до спеки, щоб залишитися з урожаєм.

"Радує, що весняних заморозків не буде і сходи не постраждають. Адже літо наступного року обіцяє бути нещадно жарким, зі скупими опадами. У липні сонце розжарить температуру до +40°С (!), у серпні буде прохолодніше всього на 3 градуси. Літо захопить вересень, а осінь, як і торік, почнеться в жовтні. А ось листопад, на відміну від 2012 року, буде холодним (від -5 до -10°С) із заморозками наприкінці місяця. Грудень у 2013 році очікується набагато прохолоднішим від попереднього – від +1°С до -10°С", – говорить народний синоптик.

Що каже Укргідрометцентр
Заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко зазначив: "Швидше за все, весна прийде в свої нормальні терміни, тобто за календарем. Складно розраховувати так надовго, але поки що передумов для якихось аномальних явищ навесні немає. Вона буде теплою, але в середині березня можливі заморозки", - заявив синоптик газеті Сегодня.

Говорячи про літо, фахівці сходяться на думці, що літо буде дуже спекотним: "Швидше за все, це будуть періоди посухи і аномально високої температури, які будуть чергуватися з сильними дощами і зливами", - вважає Прокопенко.

Що кажуть кліматологи
Кліматолог Світлана Краковська стверджує, що в липні посухи варто чекати на півдні та сході, а західні і північні області, зокрема й Рівненщину, буде заливати: "Температура, особливо в липні, підніметься до 40-41 градуса. До речі, це взагалі тенденція: якщо раніше така температура вважалася аномальною, то за наступні 30 років вона увійде в норму", пише glavred.info.

Що стосується осені та зими, то, за словами Краковської, вони будуть пізніми і теплими: "Буде довге бабине літо. Аномального холоду чекати не варто. А от сильні снігопади, як у грудні 2012-го, можливі".

Що кажуть астрологи
Астролог Влад Росс вважає, що для січня і лютого буде характерна постійна зміна холодів і потеплінь. А, крім того, не буде таких лютих морозів до -30 градусів, як минулого року.

"Найсильніші холоди, -15...-17 градусів, будуть у другій половині січня і першій половині лютого. Однак весь цей період буде супроводжуватися різкими відлигами. І в другій половині лютого в основному буде плюсова температура”, - зазначив астролог.

За словами Росса, весну цього року доведеться чекати довго, і вона буде холодною, приблизно 0 - 5 градусів.

“По-справжньому відчути прихід весни можна буде тільки у другій половині травня. Так що не можу порадувати українців повідомленням про ранній прихід весни (розташування планет цього не обіцяє). Навесні буде багато дощів, буде дуже хмарно і похмуро. 8 березня можна очікувати похмуру сіру погоду з температурою близькою до нуля”, - розповів астролог.

Крім того, Влад Росс підкреслив, що зірки не обіцяють цього року повеней у Карпатах, які зазвичай там бувають навесні. Однак, на його думку, варто очікувати частих штормів у Криму.

“У Криму можливі різноманітні екстремальні ситуації, особливо утоплення кораблів. Такі ризики великі в січні-лютому”, - застеріг він.

Що кажуть нумерологи
А от нумерологи, навпаки, передбачають повені та катаклізми у гірських регіонах нашої країни.
"У березні буде моторошна повінь у Закарпатті, десь біля Сваляви. Також з початку березня і до 18-го числа в Києві і області відбудеться 11 випадків провалів асфальту, і в одному з них загине водій авто", - порахувала нумеролог Людмила Жукова.

За її словами, в липні трапиться якась неприємність на Київському морі: "Не знаю поки, що саме, але це відбудеться під час якогось заходу, буде багато проблем, але без смертельного результату".

У Криму варто чекати підтоплень: "Неприємності, пов'язані з цим, будуть відбуватися в Ялті і Форосі. Скажу навіть більше: через вихід Чорного моря з берегів можливе обвалення Ластівчиного гнізда", - підкреслила Жукова.


2013-й рік тільки розпочався, отож ми всі маємо нагоду переконатися на власному досвіді, чи здійсняться усі ці прогнози та передбачення.

Гарної усім нам погоди, незважаючи ні на що!





На правах реклами