Ми у Facebook
24.01.2013, 09:00

Що можна зробити з сухими мандариновими та апельсиновими шкірками?

Прості "антикризові" поради від досвідченої рівненської господині.
Намагаючись продовжити неймовірний цитрусовий аромат, ми частенько сушимо ароматні шкірки мандаринів та апельсинів на підвіконнях, радіаторах опалення.

Досвідчені господині потім застосовують їх проти молі у шафах і тлі у квітниках, додають для пікантності до печива та коржиків, використовують, коли печуть паски та короваї.

Що можна зробити з сушених шкоринок цитрусових плодів?

1. Шматочки засушеної апельсинової/мандаринової шкірки можна змолоти в кавомолці й додавати до страв з м`яса, птиці, у різні соуси чи в кондитерські вироби для оригінального цитрусового присмаку.

2. Сушені шкоринки, підвішені у шафі в марлевих мішечках, чудово відлякують міль, яка літає, шукаючи місце, де б відкласти личинки. А ще усунуть затхлий запах верхнього зимового одягу.

3. Апельсинові, лимонні та мандаринової шкірки подрібніть і додайте у баночку з напівзабутим чорним чаєм – вони освіжать і збагатять його аромат.

4. Якщо у вас є дача, сад-город, прибережіть засушені шкоринки цитрусових для екологічної боротьби проти тлі галлової – шкідника, який часто вражає молоде листя червоних та білих порічок (смородини). Ви, певно, помічали на листочках вишнево-червоні здуття у вигляді кульок. У квітні, коли не ягідних кущах почне розпускатися листя, 0,5 кг сухих шкірок будь-яких цитрусових (апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони) залийте теплою водою (10 л), дайте настоятись 2 доби, потім суміш підігрійте до 50°С, процідіть, залишіть, щоб охолонула. Розбавте у пропорції 1:2 і обприскайте листя з нижнього боку з розрахунку 1-2 літри розчину на кущ.

5. Висушені шкоринки апельсинів завдяки великій кількості ефірних олій – чудовий засіб для розпалювання печі у сауні, каміні на дачі, який, до того ж, наповнить приміщення приємним цитрусовим ароматом.

6. Цитрусовий запах не подобається мухам та комарам, а «пюре» з апельсинової шкірки та води може стати ефективним бар'єром для хатніх чи рудих мурашок, якщо ви його викладете на мурашині «доріжки».

7. Якщо кошеня любить порпатися у вазонах з вашими улюбленими кімнатними рослинами або розсадою, гризе листя, можна покласти на підвіконня біля них свіжу або сушену апельсинову цедру.

8. Якщо у вас назбиралося багато апельсинових шкірок - у вихідний влаштуйте собі цитрусову ванну. Для цього запарте сухі шкоринки в окропі, дайте настоятися і додайте в налиту ванну.

9. А якщо сухі цитрусові шкірки покласти на кухні під мийку, де зазвичай стоїть відро зі сміттям, - вони нейтралізують неприємні запахи.






На правах реклами