Ми у Facebook
25.01.2013, 15:54

Як працівнику отримати лікарняні?

У зимовий період серед працездатного населення зростає кількість випадків різних захворювань. Пов’язано це, перш за все, із сезонними епідемічними хворобами та фізичними травмами внаслідок падінь.
У таких випадках люди лікуються переважно вдома, рідше — у лікарнях. Тому часто не мають можливості виходити в цей час на свою роботу. В таких ситуаціях українське законодавство захищає працівників, передбачаючи їм виплати роботодавцями так званих лікарняних. Але ці кошти виплачуються лише за наявності в хворого документу, що підтверджує його тимчасову непрацездатність. Тобто, листка непрацездатності.

Тож про те, хто, за яких умов і як може отримати листок непрацездатності (лікарняний лист) та кошти за період лікування (лікарняні) розповідає юрист центру права РОГО "Комітет виборців України" Мирослава Примак.

— Отримати листок непрацездатності можуть громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах усіх форм власності, у фізичних осіб, а також особи, обрані на виборні посади органу місцевого самоврядування, органу державної влади. Так само мають право отримати цей документ і суб’єкти підприємницької діяльності. Для його отримання треба пред’явити паспорт чи інший документ, який засвідчує особу непрацездатного.
Лікарняний лист видається лікуючим лікарем закладу охорони здоров’я (фельдшером у населеному пункті, де немає лікаря) незалежно від форми власності такого закладу, в тому числі лікарями, що провадять господарську діяльність з медичної практики. Таким лікарем є особа, яка особисто оглядає хворого та здійснює записи до медичної картки хворого. Варто наголосити, що видача листка непрацездатності не може бути платною послугою.

Важливим є те, що хворий має право звернутися за листком непрацездатності як за місцем "прописки" чи роботи, так і в іншому населеному пункті не за місцем реєстрації проживання. В останньому випадку потрібна згода головного лікаря чи його заступника обраного медзакладу, засвідчена підписом та круглою печаткою лікувально-профілактичної установи.

Отож, якщо ви захворіли чи отримали травму, потрібно звернутися до лікаря, який вас лікуватиме. Лікарняний може бути видано на 5 днів. Якщо хвороба є тяжкою, то він може бути продовжений лікарем до 10 днів, у сільській місцевості — до 14. Фельдшер має право видавати листок непрацездатності особисто і одночасно на термін не більше 3 днів з наступним направленням хворого до лікаря в разі його тимчасової непрацездатності. Продовження лікарняного більш ніж на 10 днів робиться лікуючим лікарем спільно із заввідділення, а надалі — ЛКК, яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу, після комісійного огляду хворого.

Лікарняний видається з дня встановлення непрацездатності, окрім лікування в стаціонарі, де листок непрацездатності видається лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення за весь період стаціонарного лікування. Після закінчення лікування листок непрацездатності закривається та може бути пред’явлений роботодавцю для виплати відповідної допомоги. Звертайте увагу на правильність заповнення в листі ваших персональних даних.

Якщо ви втратили лікарняний лист, то вам можуть видати відповідний дублікат за умови подання довідки з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювалася.

Роботодавець зобов’язаний оплатити працівнику робочі дні, пропущені через хворобу, в період отримання першої зарплати після надання лікарняного листа. При цьому, перші 5 днів оплачується за рахунок роботодавця, решта — за рахунок Фонду соцстрахування. Розмір виплати залежить від стажу роботи, заробітної плати та кількості днів, пропущених через хворобу.

Якщо у вас виникають труднощі з отриманням лікарняних, то ви маєте повне право оскаржити дії осіб, котрі перешкоджають вам у їх отриманні як у позасудовому, так і судовому порядках. Але для цього ліпше одразу звертатися за допомогою до кваліфікованих юристів.

"Рівненська газета" № 4 від 24 січня 2013 року






На правах реклами