Ми у Facebook
28.01.2013, 11:05

Українці будуть працювати по 12 годин на день

У проекті нового Трудового кодексу існує норма про збільшення тривалості робочого дня з 8 до 12 годин і скорочення часу на відпочинок між змінами до 12 годин.

"Стаття 143 ТКУ дозволяє встановити фактично необмежену тривалість робочого дня і тижня. Найбільше дискусій у наукових колах викликала теза про збільшення робочого часу з нинішніх 40 годин на тиждень до 48", - розповів директор Інституту праці НАМН України, академік Юрій Кундієв.

"Робочий день у будь-якій компанії може бути продовжений до 12 годин, а при "наявності достатніх підстав" - і більше. Зловживання можуть бути спровоковані і тим, що вичерпний перелік таких підстав не надається", - зазначив учений.

Українці найбільш працездатні вранці

Єдина "поступка" від законодавців полягає в тому, що продовження робочого дня можливе лише за письмовою згодою того, хто працює. Але, на думку фахівців, це просто "фількіна грамота".

Експерти, правозахисники, профспілкові діячі стверджують, що проект Трудового кодексу не погоджували з громадськими організаціями, не було проведено жодного публічного обговорення, презентації або дискусії. Проект так і не представили на розгляд Міжнародної організації праці. Незважаючи на це, він уже готовий до другого читання.

За матеріалами: zn.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ