Ми у Facebook
28.01.2013, 11:31

На Рівненщині досі колядують

Творчі колективи, хори та ансамблі з різних регіонів узяли участь у Всеукраїнському фестивалі колядок та щедрівок "Різдвяні піснеспіви", який відбувся 26 січня у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету "Острозька академія".
Фестиваль проводиться вже восьмий рік поспіль. Цього разу, окрім колективів з Рівненщини, його учасниками також стали виконавці з Вінницької області та Львова.

Учасників "Різдвяних піснеспівів" привітав організатор фестивалю - настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького, декан гуманітарного факультету Національного університету "Острозька академія" Василь Жуковський. «Наш фестиваль — це не шоу, не концерт, не змагання. Це своєрідна форма богослужіння, - наголосив він. - Адже Різдво Христове змінило людство, а однією із форм прославлення цього великого християнського свята в Україні є саме виконання колядок, у яких українці осмислюють значення народження Сина Божого".



З вітаннями до учасників фестивалю колядок та щедрівок звернулись також перший заступник міського голови Острога Віталій Ундір та острозький журналіст, поет і краєзнавець Олесь Ундір. До слова, пан Олесь - постійний гість таких фестивалів. Торік, приміром, він присвятив хору Київської православної богословської академії, який приємно вразив учасників "Різдвяних піснеспівів" майстерним виконанням колядок у обробці відомих композиторів, такі поетичні рядки:

Столиця йде навстріч тобі, Остроже, –
І в серці дума визріва:
Ніхто й ніщо народ не переможе,
Що в Храмі рідного співа!

Як у столичному соборі
Сьогодні побували ми,
Бо народилась в диво – хорі
Недільна неповторна мить.

Так милозвучно, неповторно
Цвіли у храмі голоси…
Хай кожного Господь пригорне
Крильми блаженної краси!..




Програму цьогорічного всеукраїнського фестивалю колядок і щедрівок "Різдвяні піснеспіви" відкрив хор "Благовість" студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького. З-поміж місцевих колективів учасниками дійства також стали хор учнів Острозької дитячої музичної школи, хор Свято-Миколаївського храму Острога, хоровий колектив Острозької академії та учасники міжнародної обмінної програми «Канада. Світ. Молодь», яка нині вже всімнадцяте реалізовується на базі академії.

На Рівненщині всеукраїнський фестиваль колядок і щедрівок провели... в онлайн-режимі

Для Острозької академії фестиваль колядок і щедрівок "Різдвяні піснеспіви" став своєрідним завершенням циклу різдвяних заходів. Дещо раніше тут було проведено Різдвяні читання "Роль Ісуса Христа для долі людства і спасіння людини" за участю священнослужителів, пасторів церков, науковців, студентів та аспірантів із Рівного, Києва, Львова, Луцька та Острога. Відбувались вони у режимі відеоконференції, відтак, окрім учасників із різних міст, які були безпосередньо присутні в Острозі, до них приєднались через інтернет і доповідачі з Рівного та Львова. До слова, онлайн-трансляцію практикують і під час проведення "Різдвяних піснеспівів".

Роль Різдва для сучасної людини: блог "Рівненщина релігійна"






На правах реклами