Ми у Facebook
29.01.2013, 08:03

У рівненській аварійній багатоповерхівці квартири приватизували разом з мешканцями

У Рівному триває протистояння навколо колишнього відомчого будинку на вулиці Соборна, 257. Через безгосподарність балансоутримувачів у будинку почали завалюватися сходи, горіти електрокабелі. На ремонт будинку треба кілька мільйонів гривень.
Тим часом з'ясувалось, що підприємства-утримувачі будинку без відома мешканців приватизували декілька квартир і не збираються зупинятися.

Будинок на Соборній, 257 не єдиний у Рівному проблемний будинок. Але торік він привернув увагу надзвичайною подією. В наслідок кричущої безгосподарності тут почали обвалювати марші пожежних сходів. До такого стану будинок, зданий в експлуатацію в 1984 році, доводили не один день.

Як розповів депутат Рівнеради Олександр Нестерук, раніше такі відомчі будинки, будували "всім миром". Квартири для своїх працівників споруджували 11 підприємств з холдингу "Облміжколгоспбуд". Крім того дольову участь у будівництві брали стуруктури санепідемстанції, заводів будівельних матеріалів, держбанку, облздороввідділу, ліксанупру, міліції та КДБ. Це ще 12 організацій.

Після розвалу союзу та безладу 90-х будинок переписали на баланс правонаступника "Облміжколгоспбуд" "Рівнеагробуду", яка вже встигло перейти в приватні руки.

Таким чином "Рівнеагробуд" "успішно опікувався" будинком не один рік. Точніше кажучи ніхто нічого не робив. За виключенням самих мешканців. За законним правом вони приватизували 164 з 179 квартир. Тим часом будинок в цілому залишався на балансі "Рівнеагробуду" і коштів на ремонт ніхто не виділяв. Саме підприємство зараз доведене до межі банкрутства, а відповідальність за стан будинку директор Сергій Новосад перекладає на ПП "Житловик ВВ". Хоча структура теж допрацювалась до межі існування — у штаті лише бухгалтер та паспортистка.

Після обвалу сходів підприємство "Рівнеагробуд" замість ремонтувати будинок вирішив поспіхом його місту. Однак аварійний будинок без грошей на ремонт міські комунальники приймати не схотіли.



— Замість вирішення проблеми сторони конфлікту створили нову — передали будинок на баланс ВАТ "Полісся". З очевидними порушеннями. Яким коштом керівник "Полісся" Михайло Гудилко збирався ремонтувати будинок – невідомо. Адже ВАТ "Полісся" — це колишне ЖКП "Облміжкол¬госпбуду" у якому з працівників залишився один директор, — обурюється Олександр Нестерук. — Допускати передачі будинку не можна було жодним чином. Проте навіть вона відбулась з порушеннями. І це не голі слова. Депутатський корпус Рівнеради звернувся до прокуратури з вимогою перевірити законність такої оборудки. У підсумку прокуратура підтвердила сумніви депутатів, адже не момент передачі будинку ВАТ "Полісся" вже припинило своє існування.

Тим часом з`ясувалась ще одна сумнівна сфера діяльності керівника "Рівнеагробуду" Сергія Новосада. Скористатися своїм законним правом на приватизацію квартири мешканці так просто не могли. Адже підпис директора під документами коштував грошей.

— Адміністрація видала всім розрахунки вартості будинку та окремої квартири. І тільки після сплати вказаної суми – директор підписував документи про приватизацію, — розповіла мешканка будинку Галина Нагорна. — Відповідно за одною з таких довідок квартира розміром 32 метри квадратних коштувала 31 тисяч гривень. Кажуть, що дехто платив і по 70 тисяч гривень. На якій підставі справлялись ці платежі? Куди спрямовувались? Цього керівництво не розповідає. Але все це дуже схоже на корупцію.



З тим ж що мешканці не змогли приватизувати ситуація ще гірша. "Рівнеагробуд" без відома мешканців передав у власність одного з підприємств-сателітів десяток квартир.

— Я не могла повірити, що підприємство в якому я працюю бухгалтером може мене так надурити. Директор "Мехагробуду" Юрій Тимощук під будь-яким приводом гальмував всі спроби приватизувати квартиру, в якій я мешкаю понад 20 років. Мене відправляли до адміністрації "Рівнеагробуду", писали відписки, — обурюються мешканка будинку Галина Нагорна. А нещодавно я дізналась, що моє квартира приватизована підприємством.

"Мехагробуд" на підставі рішення суду приватизував чотири квартири. Ви не повірите коли… У 2003 році! А ми про це дізнались лише зараз у 2012 році. Хіба це не шахрайство? Хто має право викидати нас на вулицю?

У пошуках справедливості звернулись до депутатів міської ради. З цього приводу міські обранці навіть утворили спеціальну комісію. Однак контактувати з нею представники підприємств-власників не забажали.

— В цій ситуації є декілька проблем. По-перше, як змісити "Рівнеагробуд" профінасувати ремонт будинку? Але це легше ніж відсудити в "Мехагробуду" чотири приватизовані квартири. Адже рішення суду було винесено ще в 2003 році, і поновити судових розгляд дуже важко. Але іншого шляху нема є. Треба судитись і доводити своє право на приватизацію. Інша річ, що керівники поступили дуже непорядно і не повідомили нікого про свої дії,— зауважив учасник комісії, депутат Рівнеради Руслан Шевчук.

Тим часом на ремонт будинку треба витратити кілька мільйонів гривень. Зокрема розробити проект ремонту аварійних сходів, обстежити будинок та провести всі необхідні роботи.

Зобов'язаний це робити балансоутримувач. Проте "Рівнеагробуд" цього не робить та посилається на брак коштів. Олександр Нестерук переконаний кошти є. Асоціація "Рівнеагробуд" проводить господарську діяльність і неодноразово зверталася до Рівненської міської ради щодо приватизації земельної ділянки під будівлею за адресою вул. 16 липня, 10, вартість якої становить приблизно три мільйони гривень.

Мешканці налаштовані добиватися правди до останнього. А Олександр Нестерук підготував звернення в прокуратуру, де вимагатиму правоохоронців розібратись в ситуації з приватизацією квартир у будинку на Соборній, 257. Підключитись до відстоювання інтересів мешканців будинку обіцяли і депутати Верховної Ради від Рівненщини.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ