Ми у Facebook
30.01.2013, 10:27

Рівнянам розкажуть про вояка і скульптора, якого спалили живцем

2 лютого у Рівному презентують книгу і документальний фільм про учасника визвольних змагань в Україні початку ХХ століття, художника і скульптора Михайла Гаврилка.
Про повстанського отамана Михайла Гаврилка кажуть, що на полях битв він вправно володів зброєю, а в мистецькій царині головним його знаряддям був стек — дерев'яний інструмент скульпторів. Він навчався мистецтва у Кракові й Парижі, створив чимало творів, присвячених Тарасу Шевченку, зокрема, проекти пам'ятників Кобзареві у Києві та Харкові. Під час Першої світової війни уродженець Полтавщини Михайло Гаврилко у складі Українських січових стрільців брав участь у боях проти військ Російської імперії, а на початку 1920-х років воював як отаман на Полтавщині, очолював штаб Сірої дивізії армії Української народної республіки (військової формації, утвореної зусиллями Союзу Визволення України після укладення Берестейського миру з українських полонених російської армії в Австрії). У 1920 році більшовики схопили Гаврилка й спалили живцем у топці паровозу...

Нам, рівнянам, доля Михайла Гаврилка видається подібною до життєвого і творчого шляху іншого відомого митця-патріота - уродженця Рівненщини Ніла Хасевича: член Організації українських націоналістів і Української головної визвольної ради, він також був і художником, і діячем повстанського руху.

У Рівному вшанували пам'ять повстанського художника Ніла Хасевича

ТОП-20 видатних рівнян усіх часів: список

Майже 500-сторінковий історичний нарис Романа Коваля "Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею", який містить понад 600 листівок і фотографій та близько сотні документів, більшість із яких оприлюднюються вперше, нині висунутий на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка. Окрім книги, рівнянам презентують двосерійний документальний фільм про Михайла Гаврилка "Стеком і шаблею". Ведучим заходу буде відомий письменник, лауреат Народної Шевченківської премії, автор широковідомого роману "Чорний ворон" про боротьбу українських повстанців 20-х років минулого століття Василь Шкляр.

У Рівному вшанували пам'ять командувача армії УНР

Організовують вечір керівники обласних організацій Національної спілки письменників України, Конгресу українськиї інтелігенції та Організації українських націоналістів.

Презентація відбудеться у залі органної та камерної музики Рівненської обласної філармонії. Початок о 15 годині.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ