Ми у Facebook
30.01.2013, 13:03

Рівненська молодь запалила вогні на честь Героїв Крут

На честь українських студентів, що загинули у Бою під Крутами у січні 1918 року, молоді рівняни прийшли на майдан Незалежності й неподалік пам'ятника Т. Шевченку виклали з палаючих свічок слово "КРУТИ". Так рівненська молодь вшанувала пам'ять Героїв Крут, що загинули, обороняючи Українську Державу.
Пам'ять про Героїв Крут живе у серцях молодих рівнян. Це довели активісти різних молодіжних організацій Рівного, прийшовши увечері 29 січня на майдан Незалежності.

Молодь запланувала викласти на майдані зі свічок слово "КРУТИ", але підійшовши до пам'ятника Тарасу Шевченку, побачили неочікувану картину.



Більше фото з вшанування - у фотогалереї

- Коли ми підійшли, то побачили біля пам'ятника виліплений зі снігу хрест, по сторонах якого палали свічки у лампадках, - розповідає співорганізатор акції, представник МГО "Молодь-ДІЄ" Андрій Логащук. - Вище хреста у снігу був напис "Крути 1918" та герб України й тут теж палали кілька свічок. Ми не знаємо, хто вшановував тут крутянців до нас, але саме цей напис ми заповнили нашими свічками. Тому хочемо щиро подякувати невідомим патріотам за те, що пам'ятають Героїв та, певною мірою, допомогли нам!



За словами організаторів, забути подвиг студентів-героїв неможливо, так і неможливо применшувати його значення.

Більше фото з вшанування - у фотогалереї

- Цей приклад героїзму - унікальний, - говорить Андрій Логащук. - Кілька сотень студентів, які й зброї то толком в руках до бою не тримали й мали обмаль набоїв, зуміли на понад добу затримати наспуп кількатисячної армії більшовиків.



Одна з учасниць акції зауважила, що такі заходи - як дотик до історії.

У Рівному молоді "пластуни" вшанували пам'ять Героїв Крут

- У таких акціях набагато краще розумієш історію, - говорить учасниця акції, студентка 1-го курсу РДГУ Ганна Шаєвська. - Я в школі цей предмет не могла запам'ятати, а коли відвідуєш такі заходи, то починаєш краще засвоювати інформацію про події минулих часів. До того ж, коли ти маєш можливість побачити на власні очі документи, почути чи прочитати розповіді очевидців, тоді ти можеш її зрозуміти й почати ставитись до історії з шаною, відповідальністю та повагою.



Більше фото з вшанування - у фотогалереї

Ганна зауважила, що найбільше її вразило те, з якою жорстокістю вбили більшовики полонених студентів.

У Здолбунові на Рівненщині вшанували Героїв Крут

- Українські хлопці розуміли, що йдуть на смерть, й, можливо, на страшну смерть, - говорить Ганна Шаєвська. - Але їх це не зупинило. Не думаю, що зараз, якби була якась військова загроза Україні, багато людей були б готовими взяти в руки зброю. Бо більше патріотів на словах, а коли дійде до діла...



На завершення акції всі присутні вшанували Героїв Крут хвилиною мовчання.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ