Ми у Facebook
30.01.2013, 15:10

В Україні довідки "законсервували", а на Рівненщині — видаватимуть [+Фото]

Проблему з видачею довідок вирішили тимчасово врегулювати на місцях. На свій "страх і ризик" Рівненський міськвиконком прийняв рішення видавати довідки про склад сім'ї. Хоча офіційного врегулювання проблеми так і не відбулось.
У порядку денному позачергового засідання Рівненського міськвиконкому значилось лише одне питання: "про видачу довідок про склад сім'ї...". Перед початком виконкому заступник міського голови Рівного Олексій ХМИЛЕЦЬКИЙ показував присутнім листа МВС, Міністерства регіонального розвитку та Міністерства праці і соцзахисту.

— Лист — це не наказ і не розпорядження, цей документ не реєструється у Мін’юсті і носить, скоріше, рекомендаційний характер, — пояснював Олексій Хмилецький комусь із присутніх. — Але це хоч якийсь привід посилатись на вищі інстанції, якщо потім до нас виникнуть питання.

Виплати рівнянам при народженні дитини заблокувало МВС

Сказане, схоже, поділяв і міський голова Рівного Володимир ХОМКО. Розпочинаючи засідання, він пояснив присутнім, що це питання не в компетенції місцевої влади. І власне не зовсім законно, що міськвиконком врегульовуватиме його своїм рішенням. Але, за словами міського голови, на центральному рівні виникла правова колізія, і щоб не страждали від цього рівняни, міська влада вирішила взяти відповідальність на себе. Саме для цього, за словами Володимира Хомка, він запросив на засідання представника прокуратури. Щоб потім не виникало зайвих питань. І погодився з Олексієм Хмилецьким включити посилання на міністерський лист у рішення міськвиконкому.

Щодо самого листа, то на офіційному сайті Міністерства праці та соцзахисту сказано: "До того часу, як на законодавчому рівні не буде врегульовано питання видачі довідок про склад сім’ї, призначення пільг та державних виплат відбуватиметься за старою процедурою". Про це повідомив директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Мущинін. За його словами, відповідне рішення закріплено у спільному листі Міністерства внутрішніх справ та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Чому рівняни не можуть отримати виплати на дітей?

"Сьогодні у регіони було направлено спільного листа двох профільних міністерств. У ньому зазначається, що до врегулювання питання визначення органу, що видає довідки про склад сім’ї, цим питанням як і раніше займатимуться "паспортисти" при ЖЕКах, сільські та селищні ради. Таким чином процедура оформлення допомоги при народженні дитини та субсидій залишаються, поки що, незмінною".

Що це означає для пересічних громадян? А те, що допоки чиновники будуть "на законодавчому рівні врегульовувати це питання", значна частина громадян так і не зможе отримати необхідних довідок та оформити соціальну допомогу. Проблема тут лежить у двох площинах.

По-перше: з нового року ЖЕКи не видають довідки про склад сім’ї. Це питання можна вважати відносно врегульованим Листом від міністерств, адже роботу паспортистів у ЖЕКах тимчасово подовжили. Правда, виникає одне суттєве питання (юристи мене зрозуміють): чому на рівні міністерств вирішили обійтися надсиланням Листа, а не виданням Наказу? Яку юридичну силу має лист? Чи зможуть виконавчі органи на місцях на підставі листа ігнорувати законодавство? Лише під особисту відповідальність. І ніхто не має жодної гарантії, що через якийсь час КРУ чи прокуратура не звинуватить таких чиновників у безпідставному призначенні державних соціальних виплат.

По друге: стара процедура видачі довідок, яку повернули Листом міністерств, передбачає, що довідки паспортисти ЖЕКів видають на підставі будинкової книги. А про те, що у паспортному столі (тепер Державна міграційна служба, ДМС) при зміні реєстрації місця проживання особи мають робити записи у будинкову книгу — нічого не сказано. Зазначено лише загальну норму, що органи ДМС мають негайно надати ЖЕКам відомості про зміну місця проживання. А це як? Паспортні столи будуть звітуватися перед ЖЕКами? При реєстрації кожного громадянина запитувати, до якого ЖЕКу відноситься його адреса і писати офіційного листа паспортисту ЖЕКу? Чи паспортисти перед видачею довідки мають дзвонити до ДМС і запитувати, чи дійсно така особа зареєстрована за такою адресою? (виберіть варіант відповіді, який вам більше подобається).

— Ми ще до того, як вся ця історія набула розголосу, писали в Міністерство соцзахисту, про неврегульованість і про ті проблеми, які можуть виникнути, — каже заступник міського голови Рівного Сергій ВАСИЛЬЧУК. — Тепер тимчасово врегульовуємо її на місцевому рівні.

Через рівнянина Королевська отримала "наганяй" від Азарова

Щоб хоч якось вийти з цієї ситуації, кожне місто шукає свій спосіб. Так, у м. Рівному рішенням виконкому постановили, що паспортисти ЖЕКу мають видавати довідки про склад сім’ї на підставі заяви особи та пред’явлених оригіналів паспортів та свідоцтв про народження. При цьому, відповідальність за достовірність поданих даних несе заявник. Попри не зовсім законний механізм, це рішення все ж дещо зрушило ситуацію.

— Затверджений рішенням Рівненського міськвиконкому механізм дозволив мені нарешті отримати довідку про склад сім’ї і оформити допомогу при народженні дитини, — каже громадський активіст рівнянин Сергій ПІНЧУК. — Якби я спирався лише на міністерського листа — нічого б для мене не змінилося. Запропонований Листом міністерств спосіб вирішує проблему тільки частково: якщо у вас із минулого року змін у складі сім’ї не відбулося — ви отримаєте довідку. Якщо ж хтось вже цього року зареєструвався чи знявся з реєстрації у вашому помешканні — підстав для відображення таких змін у довідці паспортисти ЖЕКів не матимуть. У Рівному цю проблему вирішили рішенням виконкому, а от як мають діяти тисячі сімей в інших містах — питання залишається відкритим.

Цікаво, що заступник голови Рівненської облдержадміністрації Світлана САД у коментарі одному з телеканалів зазначила, що "питання вирішено і знято з контролю". Хоча насправді, як можна зробити висновок з офіційної інформації, замість того, щоб запропонувати механізм вирішення проблеми в МВС, Мінрегіонбуді, Мінсоцполітики та Держслужби з питань захисту персональних даних, цю проблему просто "законсервували".





На правах реклами