Ми у Facebook
31.01.2013, 09:00

Як поливати кімнатні рослини взимку?

Головний принцип догляду за домашніми вазонами з нашими улюбленими квітами.

У зимову пору більшість кімнатних рослин перебувають у стані стресу.


Підливайте кімнатні вазони в цю пору помірно й лише після того, як переконаєтесь, що поверхня грунту суха.



Температура відстояної не менше 2 днів води повинна бути трохи вища за кімнату – від надто холодної води корені можуть загнити. Це особливо стосується таких популярних серед рівнян рослин, як сенполія (узамбарська фіалка), дифенбахія, фікус, монстера, антуріум. Якщо у приміщенні прохолодно (менше +16-18 градусів ) – щоб не загинули згадані вище рослини, підливайте їх рідко і скупо.

Що робити з кімнатними рослинами, яким некомфортно зимувати на підвіконні?

Листя дифенбахії часто жовкне й втрачає свою привабливість через надмірний полив і перезволожений надто щільний грунт. Тому краще її поливати через піддон теплою відстояною водою й більше уваги приділяти обприскуванню листків.


Фіалки (сенполії) поливають не частіше 1 разу на тиждень і то лише тоді, коли добре підсохне грунт. У деяких сортів фіалок листочки на довгих черешках – опускаючись, вони сигналізують, що хочуть пити.

Доглядаючи за фіалками, майте на увазі – найчастіше вони гинуть, коли заллєте вазон. Зверху поливати треба вкрай обережно – від потрапляння води на листочки на них з’являються плями, в розетку - може загнити вся рослина.

Краще поливати такі рослини через піддон. Можна не полінуватися, налити в тазик досить теплої відстояно води і покласти в нього горщики з фіалками. Вода не має доходити до верху на палець. Потримайте доти, аж поки верхній шар грунту не стане вологим. Потім підніміть горщики, дайте злитись зайвій воді й поставте рослинки на свої місця.


Орхідеї взимку поливають теплою відстояною водою 1-2 рази на тиждень. Вони краще переносять пересихання, ніж надмірну вологу, від якої починає жовкнути листя, «мокріти», темнішати й загнивати корені.

Слід мати на увазі, що кожен різновид цих дивовижних рослин потребує особливих умов. Орхідеї Фаленопсіс, Цимбідіум, Пафіопеділум, полюбляють, щоб грунт був злегка вологий увесь час. А от субстрат для Катлеї, Онцидіума, Дендробіума між поливами обов’язково має пересохнути.

Більше вологи потребують орхідеї в момент, коли вони починають інтенсивно рости з`являються квітконоси, мінімум – у період спокою після цвітіння, а також взимку у прохолодному не дуцже світлому приміщенні. Щоб ваша тропічна орхідея довше цвіла, частіше їй влаштовуйте «тропічний дощ» - обприскуйте теплою водою.


Навіть циперуси та інші болотяні рослини бояться у зимову пору перебувати у надто сирому грунті, інакше до коренів не надходитиме повітря.


Щоб горщики з кімнатними рослинами мали гарний вигляд у цю пору, періодично перевертайте їх різними сторонами до світла. Підживлювати не треба, за винятком фіалок, цикламенів, азалій, каланхое та ін., які активно цвітуть.

Деякі квітникарі під кінець зими вже висівають розсаду, яка може зацвісти вже у другій половині травня: петунія, пеларгонія, вербена, гвоздика китайська, гвоздика садова, агератум, кальцеолярія, гацанія.

Але майте на увазі, що у лютому-березні молоді рослини страждатимуть від нестачі світла. Тому щоб сіянці не витягувались і не виросли надто кволими, їх треба розмістити на південному вікні й обов’язково потурбуйте сь про додаткове підсвічування денними лампами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Найкращі природні очисники повітря в оселі – на наших підвіконнях





На правах реклами