Ми у Facebook
12.02.2013, 10:30

Незабаром рівненські водії їздитимуть за новими правилами

У понеділок, 11 лютого, на закритому засіданні Кабінету Міністрів була прийнята нова редакція правил дорожнього руху (ПДР). Документ набирає чинності 15 квітня і передбачає багато нововведень.
Водіям дозволять обгін справа та примусять з 1 жовтня по 1 травня їздити з включеним ближнім світлом.

Наприклад, вводяться такі поняття, як "газон" ("ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерностворюючих трав") і "маневрування" ("початок руху, перестроювання транспортного засобу з однієї смуги на іншу, поворот вправо або вліво, розворот, рух заднім ходом, з'їзд на узбіччя"). Зупинка і стоянка на газонах буде заборонена, пише "Коммерсант-Украина".

Згідно з новими ПДР, темним часом доби є "частина доби від заходу до сходу сонця". Раніше було передбачено, що це період від кінця вечірніх сутінків (30 хв після заходу сонця) до початку ранкових сутінків (30 хв до сходу).

Водії мають 15 днів, щоб сплатити штраф

Крім того, згідно зі змінами, дорожні знаки стають важливішими за дорожню розмітку (раніше дорожні знаки нерідко суперечили розмітці). Також буде введено низку нових дорожніх знаків, наприклад, Пункт зупинки трамвая, Кінець пункту зупинки трамвая, Культова споруда, Промислова зона, Фото-, відеофіксація порушень. До білої та жовтої дорожньої розмітки додасться розмітка синього (місця паркування на проїжджій частині) та помаранчевого кольору (тимчасова розмітка).

Незабаром рівненських водіїв будуть ловити "Гарпуном"

Разом з тим, в новій редакції закріплено положення, згідно з яким з 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар.

На думку авторів змін, це дозволить поліпшити реакцію водіїв на мінливі дорожні умови. З ПДР виключено пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється лише з лівого боку.

Водіїв чекають нові правила від ДАІ

"Цей пункт суперечив поняттю "обгін", який сам по собі передбачає виїзд на зустрічну смугу, знаходиться тільки зліва по ходу руху автомобіля. Праворуч, як відомо, може бути тільки смуга для руху в одному напрямку з вами", - розповіли у ДАІ, зазначивши, що дана поправка не означає дозволу на обгін справа по узбіччю дороги.

Важливим є і те, що з остаточного варіанта нової редакції ПДР було виключено положення про необхідність водіям при знаходженні на трасі в темну пору доби надягати світловідбиваючий жилет. У ньому також немає чіткого положення про необхідність зміни шин з початком нового сезону.





На правах реклами