Ми у Facebook
12.02.2013, 14:00

На Рівненщині вчителів християнської етики навчають через інтернет

Учасники минулорічного всеукраїнського фестивалю-конкурсу "Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування", який щороку проводиться на базі Острозької академії

Два десятки педагогів Липовецького колегіуму на Вінничині першими в Україні дистанційно пройшли тримісячний курс підвищення кваліфікації для вчителів християнської етики на базі Острозької академії. Програму підготовки вчителів цього профілю з допомогою відеоконференцій тут реалізували вперше.
Основи християнської етики в українських школах почали викладати два десятиліття тому - у 1992 році. Тоді ж перші курси для майбутніх вчителів християнської етики відбулись у Рівному. З 1995-го роль одного з локомотивів християнізації світської освіти взяв на себе Національний університет “Острозька академія”. Тут на постійній основі запровадили підготовку вчителів християнської етики для всієї України. Донедавна науковці Острозької академії проводили для педагогів виїзні курси у різних регіонах. Нині ж освоїли новий формат роботи - дистанційний. Учасники навчання збираються в аудиторії, і з допомогою інтернету, у режимі відеоконференції, слухають лекції та беруть участь у обговореннях.

- Навчання з допомогою відеоконференцій - це економія витрат на проїзд і часу, - каже декан гуманітарного факультету НаУ "Острозька академія", настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василь Жуковський. - В очній формі відбуваються лише іспит та вручення дипломів. Програма, за якою ми організували цей курс, має гриф Міністерства освіти, і надалі ми плануємо поширювати здобутий досвід на інші регіони.

Вчителів з усієї України запрошують на Рівненщину

Окрім науковців Острозької академії, до викладання у новому форматі залучили педагогів та вчених із Києва, Львова та Хмельницького. Приміром, голова Хмельницької обласної асоціації викладачів християнської етики Світлана Макогнюк викладала учасникам проекту курс "Музика і співи на уроках християнської етики".

Як зацікавити уроками християнської етики: блог "Рівненщина релігійна"

- У наших школах дуже багато інформації і мало виховання, - ділиться думками пані Світлана. - За даними деяких досліджень, лише 4% учнів здатні засвоїти всю ту інформацію, яка дається їм у школі. Між тим, чіткої світоглядної основи, на якій можна виховувати дітей, у сучасній школі немає. Вихід полягає саме у поширенні викладання християнської етики. Адже 70% українців вважають себе християнами, асоціюють себе із христяинством, і, зрештою, те, що ми називаємо загальнолюдськими цінностями, також базується саме на засадах християнської етики. Вірю, що матеріал, який я давала вчителям під час своїх лекцій, знадобиться їм не лише на уроках християнської етики, а й на інших.

На Рівненщині знання Біблії покажуть дошкільнята, школярі та студенти

Сподівання Світлани Макогнюк виглядають обгрунтованими: особливістю пілотного відеокурсу, організованого Острозькою академією для педагогів Липовецького колегіуму, стало залучення до нього не лише вчителів власне християнської етики, а й інших предметів. "Це позиція директора колегіуму - на його думку, прослухати такий курс корисно для всіх вчителів", - пояснює Василь Жуковський. І це логічно: Липовецький колегіум має філологічно-філософський профіль і носить ім'я Василя Липківського - творця і першого митрополита Київського і всієї України відродженої у 1921 році Української Автокефальної Православної Церкви. Майже одинадцять літ він був настоятелем Липовецького собору й водночас очолював повітову училищну раду, був доглядачем церковно-парафіяльних шкіл повіту. Нині у колегіумі вивчають спадщину славетного земляка і приділяють велику увагу духовно-моральному вихованню своїх учнів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ