Ми у Facebook
15.02.2013, 16:25

Рівненські білборди — корупційні?

Закиди про корупцію при наданні дозволів на встановлення зовнішньої реклами у Рівному побачили деякі члени міськвиконкому.
Суперечки навколо встановлення у Рівному додаткових рекламних конструкцій стали вже традиційними на засіданнях міськвиконкому. Не обійшлося без жвавого обговорення і цього разу. Спершу міський голова Володимир ХОМКО попросив зняти на довивчення питання про вставлення білборду на Відінській, 38. Адже проти цього висловилися мешканці цього будинку. А затим підозри щодо законності встановлення ще чотирьох конструкцій (на вул. Київській, поруч із зупинкою “Автовокзал”, на перехресті вулиць Гагаріна і Грушевського, на вул. Макарова, поруч із ТЦ “Епіцентр”) виникли і у членів міськвиконкому.





— Це питання неодноразово піднімалося у нас на виконкомі, і ви самі його відправляли на довивчення у листопаді, у грудні. Тож мене зацікавило, хто так напористо просуває це питання, аби завести київську фірму і розмістити ці п’ять білбордів, — попросив слова член виконкому Андрій БОРТНІК. — За моїм подивом, скрізь фігурує прізвище одного з начальників управлінь — Харковця (начальник міського управління освіти Василь Харковець — авт.).

— Слава Богу, що хоч не я, — не стримався від коментаря мер.

За словами Андрія Бортіка, звернення із проханням не допустити встановлення білборду надійшло до міського голови і від в.о. директора гіпермаркету “Епіцентр К” Юрія Якимовича. Мовляв, ця конструкція буде заважати великогабаритному транспорту розвертатися й повертати.



— Щодо перехрестя Гагаріна і Грушевського, то я навіть підготував маленький фотозвіт (див. фото), — продовжував Андрій Бортнік. — Тут чітко видно 9 вже розміщених білбордів, а ми ще й десятий туди хочемо. Люди вже скоро будуть між ними ходити. А це порушує певні норми розміщення реклами і концепцію зонування, яка не передбачає розміщення там білбордів. Я так розумію, що всі ці питання розглядає комісія із зовнішньої реклами. То можна ставити під сумнів роботу цієї комісії, як вони дають ці дозволи, може, там є ознаки корупції?



— Я абсолютно не зацікавлений у тих білбордах — є вони чи немає, — зазначив член виконкому Ігор ДАВИДЧУК. До речі, фраза про "незацікавленість" у тому чи іншому питанні стала також цілком звичною для засідань виконавчого комітету. — Але у цю комісію входять фахівці з різних управлінь, які розбираються у цих питаннях. То давайте взагалі всі бізнеси закриємо у Рівному! Хто буде тоді платити податки? Ви за фахом хто? — звернувся він до Бортніка.

— Я — хірург.

— А я — будівельник, — продовжив Давидчук. — Давайте дамо розбиратися у цих питаннях тим, хто за це відповідає. У першу чергу — це міський голова. Я думаю, якщо він погоджує це питання, значить там все нормально. Тож давайте просто голосувати, хто як вважає за потрібне.

У Рівному триває рекламна війна

— Існування такої комісії не обов’язкове, є міста, де її немає. А, по-вашому, отаке скупчення білбордів — це нормально? — апелював Бортнік.

— Я знімав ці питання, бо сам не міг об’їхати ці місця. Дав дозвіл і на Відінську, але оскільки прийшла скарга, то цю адресу "знімаємо". По-моєму, чим більше буде цих білбордів — тим краще. А знаєте хто проти? Ті, хто мають рекламу. Я був наївним мером ще перший рік, другий. А тепер розумію. Якщо хтось проти заправки, значить десь поряд є інша, якій це не треба. Якщо хочуть будувати будинок з стоянкою, обов’язково знайдеться стоянка, яка проти цього. Так само з цими білбордами. До мене ціла делегація приходила з тих, хто вже має там білборди! — переконував мер.

Політична реклама у Рівному на півроку подорожчає


За словами колишнього начальника управління житлово-комунального господарства міськвиконкому Івана ГЕМИ, минулого року із зовнішньої реклами "назбирали" 2,4 мільйона гривень.

— Назбираємо ще більше, і мені до лампочки, скільки буде вздовж "Епіцентру" стояти білбордів, аби всі платили, — прокоментував мер. — Що стосується перехрестя Гагаріна — Грушевського, то там є великий проміжок, на якому немає реклами. То давайте знімемо всі дев’ять! Так буде справедливо, якщо цих не пускаємо. А так хай ще хтось долучиться до цього бізнесу. Наперед кажу: ні в мене, ні в когось з моїх родичів ніякого рекламного бізнесу немає.

Чи стане Хомко Робін Гудом завдяки рекламі?


У той же час Андрій Бортнік нагадав про "Концепцію розміщення та розвитку зовнішньої реклами", яка говорить про неприпустимість "агресивно-атакуючих" методів впливу (такі як встановлення рекламоносіїв близько один від одного), що призводять до локальної перенасиченості рекламою та її неефективності. За цією ж концепцією дистанція між засобами зовнішньої реклами вздовж проїжджої частини повинна бути не менше 100 метрів.

За інформацією в.о. начальника управління ЖКГ Володимира ЛАПЮКА, ТОВ "РТМ Україна", про п’ять білбордів якої і велася суперечка, вже має у місті рекламні конструкції і здійснює усі платежі справно — місяць у місяць.

— Я знаю, хто "зарядив", щоб ці хлопці тут не поставили білборди, — відмахнувся мер.

— То, судячи з вашої логіки, коли ви два місяці знімали це питання, можна припустити, ви не були зацікавлені у вирішенні. А тепер ваша думка помінялася, то може у зв’язку з тим, що десь хтось зацікавив, — припустив Бортнік.

— Скажу відверто, я відкладав, бо не міг об’їхати ці місця. Деякі відкинули, от зараз Відінську відкинули, бо люди звернулися... До речі, це теж їх хтось накрутив, бо вони не могли знати, що там має бути щит, — запевняв мер.

Врешті, члени виконкому вирішили таки проголосувати запитання. А от з мешканцями Відінської, 38 міський голова пообіцяв зустрітися й поговорити особисто.

До речі, Василь Харковець, який був присутній на засіданні, до закидів щодо своєї причетності до рекламних конструкцій поставився скептично. Зазначив тільки, що людей з таким прізвищем чимало, наприклад, у Зарічненському районі.

До слова, за інформацією Івана Геми, нині у місті налічується 912 рекламних конструкцій різного типу, з них 122 сітілайти та 410 білбордів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ