Ми у Facebook
17.02.2013, 11:12

Кожному селу Рівненщини — по сімейному лікарю

В цьому полягає суть реорганізації системи медицини в регіоні. В управлінні охорони здоров’я РОДА хочуть забезпечити всі села області сімейними лікарями, щоб при виникненні потреби хворі не їхали у районні центри, а могли проконсультуватися у сімейного лікаря в сільській амбулаторії.
Реформа триватиме до 2015 року і полягає вона у створенні системи первинної медико-санітарної допомоги. Це, запевняють в Управлінні, покращить фінансування медицини у селах.

— Основна проблема, з якою стикались сільські фельдшерсько-акушерські пункти та амбулаторії — недостатнє фінансування. Так, раніше селам з коштів, які виділялись на медицину району, діставалось лише 10%. Поступове реформування дозволить збільшити цей відсоток до 25-30%. Ми хочемо, щоб люди в селах звертались в першу чергу до свого сімейного лікаря, а вже той вирішував, чи варто направляти хворого у районну лікарню, — каже начальник головного управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Бойко.

На Рівненщині швидка їхатиме не до всіх


За словами пана Віталія, у селах, де населення становить понад 300 людей, мають бути ФАПи, а у тих, де населення понад 1200 людей — амбулаторії. Причому в області планують створити ще більше тридцяти амбулаторій сімейного типу.

Детальніше про роботу сімейної медицини у Рівному розповіла завідувач відділення загальної практики-сімейної медицини міської поліклініки № 3 Світлана Гедьфалві:

— У нас у місті працює єдине відділення сімейної медицини — на базі міської поліклініки №3. Працюємо ми вже сім років. Відділення обслуговує близько 14 тисяч населення міста. У нас працює двоє лікарів, які обслуговують людей від народження і протягом всього життя, сім лікарів — від семи років, зокрема ці лікарі раніше були терапевтами, але пройшли спеціалізацію і зараз вже сьомий рік плідно трудяться в галузі сімейної медицини. Також у нашому відділенні працює один консультант-педіатр.

За словами пані Світлани, найбільшим виграшем у випадку звернення до сімейного лікаря, для хворого і його сім’ї, зокрема, є те, що один фахівець замінить і терапевта, і педіатра, тобто хворому не доведеться чекати у чергах окремо до кожного лікаря.

На Рівненщині оновили перинатальний центр за 62 мільйони


Сімейний лікар — це людина, яка отримала спеціалізовану багатопрофільну підготовку з надання членам родини будь-якого віку та статі. В Європі практика сімейної медицини вкорінилась вже досить давно. На основі європейського досвіду в Україні, впроваджуючи подібні реформи, вірять, що за сімейною медициною — майбутнє системи охорони здоров’я.

"Рівненська газета" № 7 від 14 лютого 2013 року





На правах реклами