Ми у Facebook
19.02.2013, 08:00

Як боротися взимку зі шкідниками кімнатних рослин?

Календарик: 19 лютого 2013 року, вівторок.
Місяць у знаку Близнюків, друга чверть (росте), 9/10-й місячний день.
Господарю і господині на замітку:

Сьогодні варто почекати з посадками і посівами рослин на розсаду і зелень. Наступний сприятливий день для цього – четвер, 21 лютого.

Натомість можна розпушувати, розрихлювати ґрунт у теплиці, обережно проріджувати загущену розсаду.

Що краще робити по господарству, коли Місяць росте

Саме час обрізати сухе пожовкле листя, суцвіття або надто витягнуті пагони кімнатних рослин, сформувати чи відкоригувати форму кущиків у вазонах.


Зверніть увагу на вологість повітря у помешканні. Надто сухе гаряче повітря від радіаторів опалення й електрообігрівачів призводить до розмноження небезпечних шкідників кімнатних рослин - щитовки та павутинного кліщика, яких восени занесли з вулиці чи балкона і через яких можуть захворіти й загинути молоді лимони, мандарини, фікуси, кротони, домашні троянди, орхідеї - практично всі рослини.

Що робити з кімнатними рослинами, яким некомфортно зимувати на підвіконні?

Тому з профілактичною метою варто регулярно обприскувати кімнатні рослини теплою водою, обробляти настоєм часнику (5 зубчиків на 1 склянку води, настоювати годину, процідити через марлю), настоєм цибулі (1 подрібнена ріпчаста цибулина на 1 склянку води).

А якщо виявили шкідників кімнатних квітів - терміново обробіть їх спеціальними засобами або ватним тампоном, змоченим у горілці.

Уражені щитовкою рослини обов’язково слід ізолювати від здорових.

Листя і стебла, вкриті вже дорослими особинами щитовки (з твердими коричневими панцирами), іноді краще просто зрізати й викинути.


Щитовку можна виводити хімією, попередньо видаливши дорослих комах. Або ж старанно й методично обдивлятися кожен листочок і зішкрібати комах, а потім обробляти рослини мильним розчином чи настоєм тютюну.

Павутинного кліщика вивести надзвичайно важко. Якщо шкідник вже завівся, то доведеться обробляти і приміщення, і всі рослини. Можна, звичайно спробувати кілька разів на тиждень протирати нижній бік листочків і стебла кімнатних рослин розчином господарського мила, або ж придбаними в агромагазині голландськими чи німецькими спецпрепаратами.

Якщо збираєтесь обробити свій домашній сад спеціальним засобом (наприклад, Фітоверм, Неорон, Рогор, Актелік) - будьте обережні й майте на увазі, що рослини треба виносити в окреме приміщення чи на свіже повітря (а в лютому це проблематично). Тому найкраще все-таки - профілактика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Найкращі природні очисники повітря в оселі – на наших підвіконнях

Народні прикмети:
19 лютого православні християни вшановують пам’ять преподобного Вуколи Смирнського. Мороз на Вуколу віщує бурхливу весну і сухе та спекотне літо. А про те, що буде мороз, вказує вода у криницях, рівень якої помітно підіймається; північний вітер і ворони, які вмощуються на деревах, сховавши дзьоб під крило.

Поради астрологів:
19 лютого - сприятливий день для спілкування, налагодження й розвитку ділових контактів, партнерських стосунків, зміцнення особистих, соціальних, бізнесових та інших зв’язків.

Поїздки, відрядження, перемовини сьогодні мають бути дуже вдалими, особливо якщо до них морально, технічно і фінансово готові.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковин аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра

25.04, 09:00 Завтра сесія облради: Про що говоритимуть рівненські депутати

25.04, 08:01 І у Рівному, і в Зорі, і в Сарнах: Декілька багатоповерхівок залишаться без газу

25.04, 07:34 Рівне сьогодні: На кількох вулицях міста не буде води