Ми у Facebook
19.02.2013, 18:33

Літературні ювілеї Рівненщини-2013

Поет і перекладач Борис Тен - один із "ТОП-20 видатних рівнян"

Хто з письменників, які народились, жили або працювали у Рівненщині є цьогорічним ювіляром? Ми підготували розповідь про ТОП-5 письменників-ювілярів 2013 року, які пов'язані з Рівненщиною!
Ольга Ткачук

6 січня виповнилось 100 років від дня народження української письменниці Ольги Ткачук, яка жила і працювала на Рівненщині з 50-х років минулого століття й до кінця життя (померла вона у 1983 році).

Ольга Семенівна Ткачук народилась у вчительській сім'ї на Житомирщині. Закінчила чотири курси філологічного факультету Варшавського університету. Дебютувала як письменниця романом “Назустріч волі” у 1955 році. Окремими книжками вийшли збірки оповідань Ольги Ткачук “Мати” (1960), “Стежки життя” (1967), повість “Переорані межі” (1973).

Жила Ольга Ткачук у центрі Рівного, у будинку №8 на вулиці Словацького. На його фасаді встановлено меморіальну дошку на честь письменниці.

Літературні ювілеї Рівненщини-2012

Борис Тен

30 березня - 30 років від дня смерті українського поета і перекладача Бориса Тена. Микола Васильович Хомичевський (таким є його справжнє ім'я) народився у с.Дермань на Здолбунівщині. Псевдонім узяв від давньогрецької назви Дніпра — Борисфен. Син православного священика і сільської вчительки, він відомий не лише перекладами, а й релігійною діяльністю в Українській автокефальній православній церкві - був настоятелем Софіївського собору та храма Петра і Павла на Подолі у Києві.

Поет і перекладач Борис Тен - один із "ТОП-20 видатних рівнян"
Поет і перекладач Борис Тен - один із "ТОП-20 видатних рівнян"


Борис Тен прожив бурхливе життя — був репресований, відбував покарання на Далекому Сході; вчився у музично-педагогічному інституті у Москві; воював, потрапив у німецький полон; керував хорами, очолював літературну частину театру й викладав латинь у Житомирі, де й помер 1983-го, проживши 86 років.

У післявоєнні роки Бориса Тена було офіційно визнано як перекладача: в 1957-му його прийняли до Спілки письменників, 1979-го — нагородили літературною премією імені Максима Рильського. Тоді письменникові було вже 82 роки...

Борис Тен, за власним зізнанням, вчився іноземних мов не лише у школі, а й сусідів, рідних та знайомих. Результат — вражає: окрім української та російської мов, письменник володів давньогрецькою, латиною, англійською, німецькою, французькою, польською, чеською, словацькою, білоруською та латиською мовами й перекладав із них. Найвизначніше досягнення Бориса Тена-перекладача — переклад “Іліади” та “Одісеї” Гомера.

Борис Тен - один із 20 найвидатніших рівнян усіх часів за версією творців проекту "ОГО" "ТОП-20: видатні рівняни".

"ТОП-20: видатні рівняни"

Антоніна Горохович

2 березня - 100 років від дня народження української письменниці, редактора і літературознавця Антоніни Горохович. Вона народилась у с.Великі Межиричі Корецького району. Навчалася у Рівненській приватній гімназії. Студіювала україністику в Львівському технічно-агрономічному інституті та Українському технічно-господарському інституті у Німеччині. У 1949 році емігрувала до Канади. Продовжила навчання на славістичному відділі Оттавського університету, де отримала диплом магістра. Вчителювала у Торонто, редагувала журнали «Готуйсь», «Пластовий шлях». Була членом Союзу українок, Об'єднання українських письменників «Слово», Об'єднання працівників дитячої літератури. Хоча померла Антоніна Горохович у Канаді, похована вона в Україні.



Уродженка Рівненщини є автором праць «Батьки і діти» (1965), «Поетика Лесі Українки та її афоризми» (1980), «Людина в літературі Руси-України» (1983), «Від розстріляного до замученого відродження» (1988).

Два роки тому у Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному презентували першу книгу Антоніни Горохович, яка вийшла в Україні. У серії бібліотечки музею видали збірник статей Антоніни Горохович та спогадів про неї. Серед авторів цих спогадів - і Улас Самчук, який допомагав письменниці під час її роботи у Союзі українок у Рівному.

Володимир Короленко

27 липня - 160 років від дня народження російського та українського письменника, журналіста та громадського діяча Володимира Галактіоновича Короленка. Уродженець Житомира, після переведення батька-судді до Рівного, він з 1866 по 1871 рік навчався у Рівненській гімназії. Нині в цьому будинку розмішується Рівненський обласний краєзнавчий музей, на фасаді якого встановлено меморіальну дошку на честь Володимира Короленка.



Володимир Короленко палко захищав від переслідувань царських властей українську культуру й мову, підтримував прогресивних українських письменників. Зокрема, Короленка пов'язувала міцна дружба із Павлом Грабовським, Михайлом Коцюбинським, Панасом Мирним. Тема України посідає значне місце у цілій низці його творів. Короленко брав участь у організації захисту українських селян від судових переслідувань царським режимом.

Жовтневий переворот 1917 року Короленко сприйняв негативно. Він відкрито засуджував засоби, які використовували більшовики для побудови соціалізму.

Як і Борис Тен, Володимир Короленко увійшов до "ТОП-20 видатних рівнян" усіх часів.

ТОП-7 книг-ювілярів 2012 року

Олександр Богачук

18 грудня - 80 років від дня народження українського поета і журналіста Олександра Богачука (1933 - 1994). Він був першим головою Рівненської організації Спілки письменників України, очоливши її у 1985 році. Утім, уродженець Волині Олександр Богачук більшу частину життя пропрацював у Луцьку. Помер 1994 року.



Олександр Богачук - автор цілої низки збірок різножанрових поезій, а також двох п'єс. Десятки мелодій на слова Олександра Богачука створили відомі композитори Г.Майборода, А.Горчинський та інші. З-поміж них - такі пісні як «Тиша навкруги», «Троянди на пероні», «Тихо падає цвіт», «Моя родина — Україна» та багато інших.





На правах реклами