Ми у Facebook
24.02.2013, 19:48

Письменники-ювіляри Рівненщини-2013 [ОНОВЛЕНО]

"ТОП-5" літературних ювілеїв Рівненщини 2013 року викликав інтерес читачів OGO.ua - коментарі до огляду виявились різноплановими. Відтак, ми вирішили продовжити тему і підготували новий "ТОП-5" письменників-ювілярів Рівненщини 2013 року - цього разу про сучасників, які творять нині, поряд з нами!
Іван Пащук
20 лютого виповнилось 75 років письменнику, журналісту і краєзнавцю Івану Пащуку. Іван Григорович працював вчителем і викладачем, журналістом районних, обласних і всеукраїнських видань. Очолює Рівненську обласну організацію Національної спілки краєзнавців України. Був одним із експертів проекту "ОГО" до 70-річчя Рівненської області "ТОП-20: видатні рівняни".

На зорі незалежності України досліджував долю батька першого Президента України, нашого земляка Леоніда Кравчука і навіть разом із тодішнім главою державою літав у Білорусь на вшанування пам'яті Макара Кравчука. Серед багатьох книг Івана Пащука - "Літературно-краєзнавча енциклопедія Рівненщини" та унікальний у своєму роді довідник "Меморіальні дошки у Рівному".

"ТОП-20: видатні рівняни"



Андрій Кондратюк
13 травня - 75 років від дня народження письменника Андрія Кондратюка. Уродженець Березнівщини, журналіст за освітою, він є автором таких творів як "Важке прозріння" ("Дорога до матері"), "До могили Іммануїла Канта", "Новели нашого хутора", "Читаючи Тодося Осьмачку", "День без Йосифа Бродського" тощо . У співавторстві переклав українською мовою роман аргентинського письменника Альфредо Валери "Темна ріка". Видав дві книги про рослини як символі в українському фольклорі та літературі. До слова, роман "Дорога до матері", який вдалося видати лише майже через чверть століття після створення, Андрій Кондратюк написав, коли повернувся на рідний хутір Отраже (неподалік села Новомоквин), щоб доглянути хвору матір, попрацювавши до того журналістом у Владивостоці та в Узбекістані. У роки радянської влади зазнавав переслідувань за творчу діяльність.



Оселившись у Києві, письменник регулярно навідувався на рідний хутір, до старенької батьківської оселі. А кілька років тому на Березнівщині відбулась рідкісна як на наш час подія: на престольне свято в Моквині письменникові-землякові передали нову хату, споруджену зусиллями місцевої влади і громади.

Літературні ювілеї Рівненщини-2013

Лідія Рибенко
11 листопада - 60 років від дня народження письменниці Лідії Рибенко. Донька відомого історика Гурія Бухала, вона народилась у с.Річиця на Зарічненщині. Закінчила "водний" інститут, працювала екскурсоводом, інженером, журналістом, редактором редакційно-видавничого відділу РДГУ, керувала туристсько-екскурсійною фірмою. З 2005 року очолює Рівненську обласну організацію Національної спілки письменників України. Серед її книг - збірка фантастичних оповідань "Острів фіксованих", повість "Некерована", романи "Золото Мірабіліса" та "Суднотроща".



Літературні ювілеї Рівненщини-2012

Микола Береза
20 грудня виповниться 60 років поету і журналісту Миколі Березі. Уродженець с.Городище Шепетівського району на Хмельниччині, він є автором низки поетичних збірок, публікуватись почав іще у шкільні роки. Філолог за освітою, Микола Павлович вчителював на Рокитнівщині, а з 1980 року працює в журналістиці. Нині очолює відділ художнього мовлення Рівненської облдержтелерадіокомпанії. Його програми не раз ставали лауреатами міжнародних та всеукраїнських телерадіофестивалів.



ТОП-7 книг-ювілярів 2012 року

Спиридон Кравчук
23 грудня виповниться 75 років письменнику, журналісту та краєзнавцю Спиридону Кравчуку. Уродженець с.Крилів на Кореччині, він працював у районних газетах і редакціях радіомовлення Корця і Гощі, а впродовж чотирьох років очолював Гощанську селищну раду. Серед книг Спиридона Кравчука - не лише художні твори та історично-краєзнавчі нариси, а й сонник, який налічує 5656 тлумачень, та збірник народних рецептів, молитов і заговорів "Чари сивої Погорини"!



"Та собача мова — моя мова!": день пам'яті письменниці Олени Теліги

У Рівному вшанували пам'ять Уласа Самчука

Фото В.Ящука, 7d.rv.ua, rtb.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ