Ми у Facebook
26.02.2013, 16:20

Що слід робити рівнянам, якщо успадкували заощадження колишнього СРСР

Порядок оподаткування доходу, отриманого фізичною особою в результаті прийняття нею спадщини, визначається ст.174 Податкового кодексу України.
Якщо громадянин (незалежно від ступеня споріднення) отримав спадщину у вигляді грошових заощаджень колишнього СРСР, то такий дохід не оподатковується (нульова ставка).

До об’єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою, зокрема належать:

1) грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР),

2) грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 - 1994 років, погашення яких не відбулося.

Разом з тим, звертаємо увагу, що якщо вищевказані грошові заощадження успадковуються спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента (або навпаки), то успадковані кошти оподатковуються на загальних підставах за ставками 15% (17%).

Шановні громадяни! Задекларуйте неоподатковані доходи за 2012 рік та, за бажанням, скористайтесь податковою знижкою. Податкова Декларація про майновий стан і доходи подається до податкової інспекції за місцем проживання до 1 травня 2013р.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ